KOSOR U SAD-U

'Hrvatska u potpunosti surađuje s haškim sudom'

25.05.2010 u 19:42

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja boravi u službenom posjetu SAD-u, izjavila je u utorak da s optimizmom gleda na posjet glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Hrvatskoj, jer 'zna što je Hrvatska napravila' i zna da 'Hrvatska u potpunosti surađuje' s ICTY-jem

'Tu sam uvijek optimistična, jer znam što Hrvatska radi i znam što je Hrvatska napravila. Znam da Hrvatska u potpunosti surađuje' s haškim sudom, izjavila je Kosor u Washingtonu, odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara.


Istaknula je da je u Hrvatskoj obavljeno puno 'teškog posla' te da je provedena sveobuhvatna administrativna istraga, uz velike uložene napore radne skupine.

Premijerka je izvijestila da će se s Brammertzom sastati čim se vrati iz SAD-a. Naglasila je da je Hrvatska učinila sve u vezi prijepornih dokumenata koje potražuje tužiteljstvo ICTY-ja, tzv. topničkih dnevnika iz Oluje.

'Učinili smo sve što se tiče prijepornih dokumenata. One koje smo našli predali smo, a za one koje nismo pronašli, a ne možemo ih stvoriti, vrlo smo jasno istragama utvrdili njihov tijek. To smo vrlo jasno opisali i predali tužitelju', rekla je Kosor.

Naglasila je da je na temelju tih istraga i djelovanja radne skupine podignuto 13 optužnih prijedloga, a tri su osobe osuđene. 'Mi smo tu potpuno mirni i nadam se da će to prepoznati i glavni tužitelj i zemlje koje imaju određene dvojbe. Očekujem brzo otvaranje i zatvaranje 23. poglavlja o pravosuđu, jer mi smo spremni', naglasila je Kosor.

Hrvatsku premijerku u utorak će popodne u Bijeloj kući primiti američki potpredsjednik Joe Biden. Na pitanje što očekuje od toga razgovora Kosor je kazala da očekuje 'odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD-a i Hrvatske'.

Najavila je da će se na sastanku 'zahvaliti na potpori SAD-a Hrvatskoj na putu završetka pregovora' s EU-om te na potpori za ulazak u NATO. Hrvatska je premijerka dodala da će na sastanku istaknuti želju da gospodarska suradnja sa SAD-om bude jača.

Doručak s Madeleine Albright

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u utorak je, za službenog posjeta SAD-u, s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright razgovarala o novom strateškom konceptu NATO-a, sudjelovanju Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu te o završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom i drugim pitanjima

'Odala sam priznanje gospođi Albright za doprinos razvoju novoga strateškog koncepta NATO-a', izjavila je Kosor nakon radnog doručka s Albright u hotelu Wilard u Washingtonu. Madeleine Albright predsjednica je radne skupine za izradu novoga strateškog koncepta NATO-a.

Hrvatska premijerka kazala je da je s Albright razgovarala i o suradnji unutar NATO-a te posebno o misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje Hrvatska, po njezinim riječima, 'dokazuje da je ozbiljan saveznik'.

Također je bilo riječi o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om te o jednoj od zadnjih zapreka - ocjeni o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) u vezi s 23. poglavljem o pravosuđu.

'U tom smislu je gospođa Albright kazala da će učiniti sve što je u njezinoj moći da pojasni što se događa', rekla je Kosor, istaknuvši stalnu potporu SAD-a Hrvatskoj na putu u članstvo EU-a.

Albright i Kosor također su razgovarale o gospodarskim reformama u Hrvatskoj i poticanju stranih ulaganja, o stanju u BiH, potpori Hrvatske za euroatlanstku integraciju BiH i drugih zemalja u regiji, o ulozi žena u politici i drugim pitanjima.

Kosor je dodala da je pozvala Madeleine Albright na srpanjski Croatia summit u Dubrovnik.