Hrvatska DONESENA ODLUKA O VIŠKU

Ministarstvo mijenja cjepivo za svinjsku gripu

Nakon što su se u javnosti počela postavljati pitanja što će se dogoditi sa 350 tisuća doza neiskorištenog cjepiva za svinjsku gripu, nadležno Ministarstvo zdravstva konačno je donijelo odluku

Od milijun i pol doza cjepiva koliko je rezervirano, Hrvatska je uzela njih 350 tisuća, koje, kako je na sjednici Nacionalnog vijeća za korupciju pojasnio zdravstveni državni tajnik Ante Zvonimir Golem, vrijedi godinu dana i moći će se koristiti na jesen za treći val pandemije. 'U pregovorima s Novartisom uspjeli smo dogovoriti da se ostatak od rezerviranih doza zamijeni cjepivom za sezonsku gripu', najavio je Golem.

Time je djelomično odgovorio na pitanje člana Vijeća Nikole Kristića kojeg je zanimalo je li napravljena analiza odgovornosti za nabavu cjepiva koje je većinom ostalo neiskorišteno. 'Da nismo imali antivirusnih lijekova i da nismo rezervirali cjepivo, nitko ne bi mogao skinuti odgovornost za ljude koji bi, da je stanje bilo onakvo kako se predviđalo, zasigurno umrli. Mogu reći da bi Ministarstvo zdravstva ponovno napravilo isto. Nismo ni na što nasjeli i ako je sve to bila patka kako su pisali mediji, onda je cijeli svijet nasjeo na tu patku', pokušao se obraniti Golem.

Vijeće je, inače, jednoglasno prihvatilo izvještaj o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva zdravstva. Državni tajnik Golem pohvalio se pritom da je ministarstvo nedavno s farmaceutskim tvrtkama potpisalo Ugovor o etičkom oglašavanju, da se spremaju izmjene Zakona o zaštiti prava pacijenata, da je u izradi izvješće o javnim nabavama u zdravstvu, ali da će u smanjenju percepcije korupcije pomoći i informatizacija zdravstvenog sustava.

Šef Vijeća Željko Jovanović naglasio je pritom kako je korupcija u javnim nabavama u zdravstvu puno veći problem od tzv. plavih kuverata. Osvrnuo se i na Ugovor o etičkom oglašavanju, koji, kako kaže, neće unaprijediti borbu protiv korupcije. 'Nedostaju mjerila i kriteriji prema kojima će se procijeniti je li nešto etično ili neetično. Nije ni jasno kome se farmaceutske tvrtke mogu žaliti ako smatraju da nisu postupile neetično. Naime, kazna za njih će biti skidanje lijeka s popisa, što će na kraju sve ići na štetu pacijenata kojima lijek neće biti dostupan', rekao je Jovanović.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još