SVINJSKA GRIPA

Što sa 320 tisuća doza neiskorištenog cjepiva?

24.05.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Iako rok valjanosti 320 tisuća neiskorištenih doza cjepiva protiv svinjske gripe istječe u rujnu, ministar Darko Milinović tvrdi da će ona biti iskorištena za sljedeću sezonu gripe

Milinovićev scenarij mogao bi se i ostvariti s obzirom da su neki proizvođači, poput Sanofi Pasteura, rok valjanosti produljili za šest mjeseci, piše Novi list.

Švicarski Novartis
, čije je pandemijsko cjepivo nabavila Hrvatska, zasad nije objavio produljenje roka trajanja svog cjepiva Focetria. Novartisovo cjepivo protiv virusa H1N1 u svijetu je u velikoj mjeri ostalo neiskorišteno i upravo se distribuira zemljama trećeg svijeta koje su iskazale interes za donaciju cjepiva.


U Hrvatskoj je cijepljeno samo 0,4 posto populacije, odnosno oko 20.000 ljudi, te je veći dio od ukupno 340.000 doza, koliko ih je stiglo u Hrvatsku, ostao neiskorišten.

'Hrvatska je naručila pandemijsko cjepivo za 70 milijuna kuna. Od tog iznosa platili smo 15 milijuna kuna, a otkazali narudžbu vrijednu 55 milijuna kuna. Cjepivo koje imamo bit će u uporabi i iduću sezonu', ustvrdio je Milinović.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) nemaju nikakvih informacija o mogućem produljenju roka trajanja pandemijskog cjepiva. Prema njihovim saznanjima, cjepivo prestaje vrijediti u rujnu, a dio doza vrijedit će još do kraja listopada.

Nadolazeće zime, kako stvari stoje, neće se proizvoditi dva cjepiva, već samo sezonsko. U njega će biti ugrađena i komponenta pandemijskog virusa H1N1, što znači da će cjepivo štititi od svinjske gripe i još dva virusa gripe za koja stručnjaci procijene da bi mogli cirkulirati iduće zime.

Epidemiolozi još nisu odlučili koliko će sezonskog cjepiva nabaviti, odnosno hoće li postojećih 320.000 doza pandemijskog cjepiva poslužiti kao zamjena za sezonsko cjepivo.

Štednja na cjepivu, smatraju u HZJZ-u, u slučaju da u optjecaju bude više virusa gripe, ne bi bila najsretnija varijanta.

Cijena spaljivanja nepoznata

U Imunološkom zavodu tvrde da troškovi zbrinjavanja viška cjepiva nisu visoki, jer se cijena računa po kilogramu težine. Po njihovoj računici, zbrinjavanje cjepiva protiv svinjske gripe ne bi smjelo koštati više od 2.800 kuna za kompletnu količinu od 320.000 doza. U tvrtki Kemis-Termoclean oprezniji su u pogledu cijene spaljivanja cjepiva.

'Sve će se neiskorištene doze uništiti u spalionici u Beču, jer Hrvatska nema kapaciteta za zbrinjavanje takvog otpada, a cijena zbrinjavanja tek se treba ugovoriti', kaže direktor Zoran Matić.

Cijena se ugovara s inozemnim partnerom, a ona ne uključuje samo spaljivanje, već i transport, izvozne i uvozne dozvole te bankovne garancije i ugovor s prijevoznikom, što znači da će trošak biti daleko veći od procjene Imunološkog zavoda.