U IŠČEKIVANJU VODENOG VALA

Vukovar: Dunav raste iz sata u sat

24.05.2010 u 16:33

Bionic
Reading

Iako raste iz sata u sat, doduše tek 10-ak centimetara u posljednja 24 sata, Dunav još uvijek ne prijeti ljudima i njihovoj imovini na području Baranje, odnosno Vukovara i Iloka

Na mjernoj postaji kod Batine u ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 467 centimetara, što je točno 10 centimetara više u odnosu na isto vrijeme u nedjelju. Za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava na batinskom, a time i na baranjskom području, nužno je da vodostaj Dunava dosegne visinu od pet metara, dok se izvanredno stanje proglašava tek na vodostaju od 750 centimetara.

Stručnjaci procjenjuju kako bi vrh vodenog vala Dunavom pored Batine mogao proći sredinom tjedna, jer je u gornjem toku rijeke, posebice na području između Beča i Bratislave, Dunav opasno zaprijetio. Samo u jednom danu na tom je području Dunav narastao za 70 centimetara.

Vukovarci se također još uvijek ne moraju brinuti zbog visokog vodostaja Dunava i njegove pritoke Vuke, jer Hrvatske vode izvješćuju kako je na tom području još uvijek normalno stanje. Vodostaj velike rijeke kod Vukovara u 15 sati je iznosio 415 centimetara, što je ravno 165 centimetara niže od granice na kojoj se proglašavaju redovne mjere obrane od poplava.