TKO JE MLADI LAV SDP-A

Bernardić - Milanovićeva rezerva?

30.05.2010 u 23:49

Bionic
Reading

Iznenađujući uspjeh u prvom krugu izbora za šefa zagrebačke organizacije SDP-a Davora Bernardića mogao bi zadati nove glavobolje Zoranu Milanoviću nakon što se s te pozicije konačno riješio Milana Bandića, jer Milanović bi na tome mjestu najradije vidio Ivu Jelušića

Davor Bernardić možda ne spada u krug najbližih suradnika predsjednika SDP-a Zorana Milanovića poput nekih drugih njegovih vršnjaka. Štoviše, u medijima ga se često spominjalo u kontekstu Bandićeva čovjeka, iako je on to negirao. Kaže da ne pripada nijednom klanu i nijednoj interesnoj skupini, a može se čuti i da je on zapravo Milanovićeva rezerva.

Možda to može potkrijepiti činjenica to što se, tijekom glasovanja o 'projektu Varšavska', kada se SDP podijelio na dvije frakcije, Bandićevu i Milanovićevu, Bernardić jednostavno izgubio. Neki tvrde da je kukavički izbjegao glasovanje, a on sam kaže da je bolesnu majku vozio u bolnicu.

Ambicioznosti mu ne manjka pa je svoju kandidaturu bio najavio još u rujnu prošle godine kada mu je protukandidat trebao biti Milan Bandić. Izbori su tada odgođeni zbog Bandića i predsjedničke kandidature koju tada još uvijek nije bio istaknuo.

Bernardić ima nešto što se već drugo traži na lokalnoj političkoj pozornici – rođen je u Zagrebu, 5. siječnja 1980. godine. Završio je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu s prosjekom ocjena 4,93. Trenutno pohađa poslijediplomski studij iz Financija na Ekonomskom fakultetu, znanstveni je novak i asistent na Fizičkom zavodu PMF-a te pohađa poslijediplomski doktorski studij iz fizike.

Kao zanimljivost možemo istaknuti da je kao izvrstan student bio i korisnik Top stipendije za top studente koju svake godine dodjeljuje tjednik Nacional. Dva puta je bio državni prvak iz fizike, a sudjelovao je i na dvije olimpijade iz fizike.

Iako ima tek 30 godina, politikom se bavi već punih dvanaest. Predsjednik je Foruma mladih SDP-a, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba od travnja 2006. do travnja 2009, u Sabor je od ušao 11. siječnja 2008, a zanimljivo je da je tamo došao kao zamjena za Milana Bandića.

Na pitanje zašto mlad i uspješan čovjek poželi ući u politiku Bernardić odgovara: 'Sa 18 godina, nakon što sam vidio kako ljudi teško žive i nakon gubitka oca koji je bio hrvatski branitelj, odlučio sam ne čekati doma da promjene dođu nego početi ostvarivati promjene.'

U SDP-u sam prepoznao najjaču, najbolju i najodgovorniju stranku, koja je definitivno zastupala sve interese za koje sam se ja borio.

Je li SDP u njemu prepoznao najbolji i najodgovorniji kadar da mu povjeri u ruke vođenje najveće i najvažnije gradske organizacije, znat ćemo u nedjelju.