SLOBODA I RAZLIČITOST

'Psi laju, Prideovi prolaze'

24.05.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Tri gole guze, jedan provokativan slogan i deveti Pride – kratak recept za ovogodišnju Povorku ponosa koja će se održati 19. lipnja pod sloganom 'Hrvatska to može progutati!' i uz popratni plakat na kojem se nalaze tri stražnjice. Rekli bi neki – opet guzice u prvom planu

'Tema Povorke ponosa sloboda je seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi', ističe Franko Dota iz Organizacijskog odbora Zagreb Pridea.

Na to su vezane i stražnjice na plakatu, jer 'one su dijelovi tijela koji se ne pokazuju, nego skrivaju. Nisu poput ruku ili nogu, a trebale bi imati isto pravo, jer su dio naših tijela kojih se ne treba sramiti', kaže Dota, dodajući da je 'ZG Pride ove godine koncentriran na tijelo i tjelesnost, slobodu i seksualnost'.

Dota 'plakat ne smatra posebnom provokacijom', a s obzirom na to da su opet u pitanju guze, upozorava da su 'na njihovom plakatu, za razliku od onog spota Hrvatske turističke zajednice u kojem se nalazila samo jedna, i to ženska guza što je bilo šovinistički, tri guze i to – jedna gej, jedna biseksualna i jedna strejt'.

Koja je koja – prideovci prepuštaju slobodnom nagađanju, a Dota naglašava da je riječ o 'domaćim, zagrebačkim guzama, koje su samovoljno ponudili njihovi vlasnici/e, i koje nisu izvježbane u teretani, nego su obične, normalne guze kakve svi mi uglavnom imamo'.

Kad je riječ o sloganu 'Hrvatska to može progutati!', Dota priznaje da 'tu već ima malo provokacije', ali o kakvom se točno 'gutanju' radi – i to 'prepušta slobodnim dubinskim asocijacijama'.

'U političkom smislu, riječ je o poruci da je Hrvatska spremna za još jedan korak naprijed u prihvaćanju svih različitosti', naglašava Dota, podcrtavajući to i 'ovogodišnjim već devetim po redu ZG Prideom, koji se uvijek zalaže za slobodu svih ljudi'. Dota smatra i da Pride, sam po sebi te ovakvim plakatom i sloganom 'neće biti kontraproduktivan, niti se time zamaraju, jer psi laju, Prideovi prolaze'.

Što se tiče ustavnih promjena u smislu unošenja seksualne orijentacije u Ustav kao širenje zaštite ljudskih prava, a oko kojih dogovor nije postignut, Dota ističe da 'to još nije gotovo, jer je SDP izjavio da i dalje želi o tome razgovarati', pa vjeruje da će se i to 'naći na stolu'.