KOLEKTIVNI UGOVOR

Novinari dali rok HUP-u do kraja 2011.

21.05.2010 u 19:24

Bionic
Reading

Skupština Sindikata novinara Hrvatske koja je danas održana u Karlobagu zaključila je da Sindikat novinara Hrvatske HUP-u daje rok da se granski kolektivni ugovor na nacionalnoj razini zaključi do 31. ožujka 2011. godine

Ako se kolektivni ugovor ne sklopi u tom roku, Sindikat novinara Hrvatske počet će pripreme za organizaciju industrijskih akcija, uključujući i štrajk, zaključeno je na skupštini na kojoj je sudjelovalo više od 60 izaslanika iz gotovo svih hrvatskih medijskih kuća.

Sindikat novinara Hrvatske pregovara s Hrvatskom udrugom poslodavaca o sklapanju nacionalnoga kolektivnog ugovora već sedam godina, a napori tog sindikata da se on sklopi traju još od njegova osnutka u svibnju 1990. godine.

Na skupštini je posebno istaknut problem novinara koji rade u netipičnim oblicima rada, kao što su honorarna suradnja i registar poreznih obveznika (RPO). Ocijenjeno je da je stanje na medijskom tržištu vrlo teško, što se nepovoljno odražava na položaj zaposlenih.

Sindikat novinara Hrvatske ponudio je granskoj udruzi poslodavaca novi prijedlog nacionalnoga kolektivnog ugovora, koji uključuje novinare, medijske djelatnike i sve zaposlene u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti. Takva je praksa u skladu s europskom.