SINDIKAT METALACA JASAN

'Bez dijaloga nema podrške privatizaciji škvera'

21.05.2010 u 17:25

Bionic
Reading

'Sindikat metalaca neće dati podršku ponuđaču za privatizaciju brodogradilišta koji neće garantirati poštivanje kolektivnog ugovora i socijalni dogovor sa radnicima', rečeno je danas na konferenciji za medije u Splitu koju je organizirao Sindikat metalaca Hrvatske

Predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević rekao je da je svjestan toga da će u drugom krugu privatizacije biti otpuštanja, ali da će oni zaštiti stečena prava članova svojih sindikata.

'Ako Tomislav Debeljak želi Brodosplit, mora znati da je socijalni dijalog preduvjet za to da sindikati podrže privatizaciju splitskog škvera', poručio je čelnik metalaca.

Pritom je podsjetio na situaciju za metalskom tvrtkom Tvik u Kninu gdje se nije inzistiralo na tom dijalogu i dogovoru, pa još uvijek nisu riješili pitanje kolektivnog ugovora.

Naglasio je da stečaj ne dolazi u obzir, jer je hrvatska praksa u tom smislu vrlo loša.

'U zapadnim zemljama stečaj je način da se spasi tvrtka i radna mjesta, a kod nas je stečaj način da se namire vjerovnici i da pojedinci dođu do vrijednih nekretnina. Stečajevima se u Hrvatskoj nisu spašavali radna mjesta, pa zbog toga Sindikat metalaca ne pristaje na stečaj ni u jednoj varijanti', zaključio je Dragičević.