Hrvatska PAO DOGOVOR O USTAVU

Glasanje dijaspore samo u konzulatima!

Nakon mjeseci i mjeseci pregovora, premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i SDP-ov šef Zoran Milanović i službeno su izvijestili javnost o tome da je postignut dogovor o izmjenama Ustava vezanim uz glasanje dijaspore

'Dogovorili smo se da će hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske glasovati za troje zastupnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je dogovor na temelju mnogih promišljanja, razgovora i konzultacija. Razgovori nisu bili jednostavni i nisu bili kratki. Našli smo rješenje da bismo mogli sada ući punim jedrima u izmjene Ustava, da bismo što prije završili izmjene Ustava i da bismo na temelju toga mi u Vladi mogli pustiti u proceduru zakone koji se naslanjaju na izmjene Ustava. Vjerujem da ćemo do kraja zasjedanja Sabora i dobiti izmijenjeni Ustav i da ćemo onda na temelju toga do kraja ove godine i završiti pregovore', objavila je detalje dogovora premijerka Jadranka Kosor.

'Ovo je razumno rješenje i uvodi red. Ovo je rješenje kompromisa, a taj kompromis rezultat je razgovora. Ovo razgovori nisu bili zamišljeni da rezultiraju rješenjem koje će nekoga poniziti, nego da se usvoji rješenje s kojim ćemo moći pristojno živjeti i zbog kojeg nitko nikome neće predbacivati i nitko ni u koga neće upirati prstom', poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Na pitanje što misli kako će Hrvati u BiH prihvatiti ove izmjene Ustava, Kosor je rekla da vjeruje da će biti zadovoljni. 'Mi smo u ovim razgovorima razmatrali i mogućnost da se glasuje dva dana što nije ustavna kategorije niti se to unosi u Ustav. Vjerujem da će Hrvati u BiH biti zadovoljni, jer ovim dogovorom mi omogućujemo glasovanje hrvatskim državljanima izvan Hrvatske i da glasuju za troje zastupnika u hrvatskom parlamentu. Ja mislim da će reakcije biti dobre zbog činjenice i da je Hrvatima u BiH kao jednom od triju konstitutivnih naroda itekako u interesu da Hrvatska završi pregovore, da Hrvatska postane članica Europske unije i da kao takva snažno podupire Bosnu i Hercegovinu na euro-atlantskom putu', rekla je Kosor.

Iako je pao dogovor o glasanju dijaspore, i Milanović i Kosor najavili su i dalje razgovore o izmjenama članka 14. koji se tiče jednakosti bez obzira na spolnu orijentaciju te članka 106. u kojem se govori o Zakonu o Uredu predsjednika. 'Dopuna članka 14. zapravo je upozorenje svima onima koji smatraju da je nasilje i diskriminacija dobro. Što se tiče članka 106, smatramo nelogičnim i besmislenim da Sabor određuje predsjedniku koliko će imati savjetnika. Tu smo otvoreni za razgovor i očekujemo da se predsjednik Republike koji je uputio određene poruke uključi u taj razgovor.

Na pitanje jesu li joj prihvatljive oporbene ideje o članku 14. i 106. Kosor je rekla: 'Što se tiče članka 14, vjerujemo da je Zakon o suzbijanju diskriminacije zapravo razrada članka 14. Sve ovo što se sada predlaže ozakonjeno je i na snazi je u Republici Hrvatskoj. Ali smatramo da nema potrebe da nešto posebno iz zakona pridodamo u Ustav, ali možemo i dalje razgovarati. Što se tiče odredbe koja je i do sada postojala u Ustavu o tome da se djelokrug rada Ureda predsjednika regulira zakonom, to nije učinjeno iz ne znam kojeg razloga i trebalo je biti učinjeno. Mislim da je to trebalo napraviti i mislim da bi nas to trebalo voditi k tome, ako nešto nije napravljeno da ova generacija političara i zastupnika u Saboru to odradi. Ja sam predlagala u ovim razgovorima da oformimo jednu radnu skupinu u kojoj će biti predstavnici Vlade, oporbe i Ureda predsjednika i da pokušamo uobličiti jedan takav zakon.'


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još