ODLUČNO NE VLADI

HVIDRA protiv smanjivanja braniteljskih mirovina

17.05.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska, osječko-baranjska, požeško-slavonska i virovitičko-podravska HVIDR-a poručile su u ponedjeljak iz Vukovara premijerki Kosor da preispita i u konačnici u potpunosti ukine najavljene odluke o snižavanju braniteljskih i stradalničkih mirovina

Iz četiriju slavonskih ogranaka HVIDR-e upozoravaju da država ne bi smjela preko hrvatskih ratnih vojnih invalida te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja rješavati probleme krize i tako pokušavati pomoći hrvatskom gospodarstvu.

U zaključcima s vukovarskog sastanka, odaslanih središnjici i svim županijskim podružnicama HVIDR-e te hrvatskoj Vladi i njezinoj predsjednici Jadranki Kosor jednoglasno su poručili i da 'ne prihvaćaju ni prijedlog Vlade RH da se ukine dopunsko osiguranje za HRVI-je od 20 do 90 posto oštećenja organizma'.

'Kao što nismo bježali kad se stvarala hrvatska država, nismo bježali ni podnijeti dio tereta izlaska iz krize, ali postoje oni nad kojima bi se trebala provoditi kontrola i snažnije provodio zakon. HRVI i obitelji branitelja trebale bi biti posljednje u tom nizu', poručio je Stipo Šeremet, čelnik vukovarsko-srijemske HVIDR-e.

HVIDR-a upozorava na to da nitko njihove predstavnike, baš kao ni predstavnike drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nije konzultirao kod donošenja prijedloga Zakona o smanjenju mirovina. Po njima, samo u razdoblju od srpnja do prosinca snosili bi i teret kriznog poreza, ali i najavljeno umanjivanje mirovina za 10-ak posto, na što nikako ne žele pristati.