NAČELNI SPORAZUM

Hrvatska i Srbija dogovorile izručenja

17.05.2010 u 13:29

Bionic
Reading

Ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije, Ivan Šimonović i Snežana Malović, načelno su dogovorili tekst za potpisivanje ugovora o uzajamnom izručenju vlastitih državljana optuženih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije

'Ugovor bi trebao biti sklopljen nakon što se za to steknu odgovarajući uvjeti u Hrvatskoj promjenama Ustava jer naša zemlja, za sada, ne dopušta izručenja vlastitih državljana. Ovo će biti velik korak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, koji prelazi granice, o čemu i svjedoče neka suđenja koja su u tijeku', rekao je ministar Šimonović. On je naglasio kako je prerano da bi se govorilo o mogućnosti izručenja osoba optuženih za ratne zločine. I ministrica Malović je zadovoljna tekstom budućeg ugovora. 'Trudit ćemo se da sve pravomoćno osuđene osobe koje su u drugoj državi odsluže kaznu i ne izbjegavaju pravdu', naglasila je.

Dvije zemlje jačaju suradnju i na području progona optuženih za ratne zločine surađivanjem dvaju tužiteljstava kojim se kroz pružanje pomoći u prikupljanju nužno potrebnih dokaza te omogućavanjem uvida u dokaze koji su utvrđeni u postupku ostvaruje cilj, da se počinitelji teških kaznenih djela ratnih zločina privedu pravdi i kazne. 'Slažemo se da sve ratne zločine treba procesuirati', kaže naš ministar pravosuđa.

U smislu jačanja povjerenja, naglasio je Šimonović, postoji i mogućnost da se u Ministarstvu svi građani mogu informirati je li protiv njih podignuta optužnica. 'Ova mjera je donesena isključivo s namjerom jačanja povjerenja između dviju država, a ne kao mogućnost bijega od kazne.'

Također je dogovoreno da Hrvatska Srbiji prenese svoja iskustva u procesu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a Srbija će Hrvatskoj pomoći iskustvima vezanim uz Direkciju za zapljenu imovine stečene kaznenih djelima. 'Pod nazorom Direkcije se nalazi imovina vrijedna više od 100 milijuna eura', rekla je srbijanska ministrica pravde Snežana Malović.

Šimonović je, u odgovoru novinarima, najavio da bi sličan zakon Hrvatska mogla donijeti do ljeta. Ministrica Malović je nakon sastanka potpisala Memorandum o razumijevanju i suradnji u borbi protiv korupcije, kojim se i Srbija priključila Regionalnoj antikorupcijskoj inicijativi (RAI), a predstavnik te organizacije Stanislav Aleksandrov tom je prilikom čestitao Srbiji na priključivanju 'regionalnoj antikorupcijskoj obitelji'.