PROSVJEDNICI SRUŠILI OGRADU

Kaos u centru Zagreba!

17.05.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Aktivisti i građani Zagreba srušili su zaštitnu ogradu koju su u noći s nedjelje na ponedjeljak postavili radnici Tome Horvatinčića kako bi mogli započeti s radovima na projektu Cvjetni prolaz

Nakon press konferencija incijative 'Pravo na grad' održane u podne nezadovoljni su građani i aktivisti spontano srušili ogradu oko gradilišta za izlaznu-ulaznu rampu.

Na terenu je, uz nekoliko desetina zaštitara Sokol Marića, interventna policija. Prema riječima prosvjednika, jedan od aktivista 'otet' je od strane zaštitara u obližnju zgradu.

Zagrebačka policija izvijestila je da su tijekom dosadašnjeg mirnog prosvjeda jedino postupali prema mladiću koji je pokušao probiti kordon zaštitara.

U policijskom priopćenju navodi se da je s 21-godišnjim mladićem na mjestu događaja obavljen razgovor te će se protiv njega redovnim putem Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog zbog kršenja javnog reda i mira. Dodaje se da su okupljeni građani lupajući rukama izrazili svboje nezadovoljstvo i na jednom dijelu srušili zaštitnu ogradu gradilišta.

'Građani su se nakon press konferencije rasporedili duž ograde, te ju nakon nekog vremena i srušili. Zaštitari su pokušali spriječiti uklanjanje ograde, ali nisu uspjeli. Inzistirali smo od policije da spase otetog prosvjednika od zaštitara, jer oni nemaju ovlasti da ga odvedu. Nakon toga policajcu su otišli u obližnju zgradu i oslobodili prosvjednika. Interventna policija došla je oko 13h, tjerali su nas, ali nas 300-tinjak sjelo je tu na pod', rekao nam je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Zanimljivo je da se 'oteti' prosvjednik, nakon što ga je policija 'oslobodila' od zaštitara, upravo nalazi u Hoto uredu nedaleko gradilišta u Varšavskoj i to u društvu policije.

Prvi čovjek 'Prava na grad'. Teodor Celakoski, u razgovoru za tportal potvrdio je da zasad nema uhićenih.

'Radi se o privatnom interesu ministrice Matulović Dropulić'

Unatoč 13 žalbi stanara Ministarstvo graditeljstva izdalo je dozvolu za početak radova u Varšavskoj. Zaštitna ograda je postavljena gotovo duž cijele ulice jutros oko četiri sata.

'Ovo je najčvršća ograda u povijesti građevinarstva u Hrvatskoj', rekao je prije probijanja te iste ograde na konferenciji za novinare Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

'Mi postavljane nismo uspjeli spriječiti. Ne bi uspjeli niti nasilnim putem jer je postavljanje ograde čuvalo 100-njak interventnih policija', pojasnio je Tomašević

Ministarstvo je izdalo dozvolu iako je, prema riječima prosvjednik, drugo rješenje bilo znatno lošije od prvog koje je odbijeno.

'Nije riječ o pravnoj nego interesnoj odluci ministarstva što se vidi i na ploči gdje piše da je projektant IGH u kojem je ministrica Marina Matulović Dropulić među većinskim dioničarima', rekao je Tomašević.

Teodor Celakoski za ovakvu situaciju osim ministarstva krivi i Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP).

'HUP zastupa nekoliki specifičnih projekata poput Ikee i Cvjetnog prolaza. Mi ne možemo reći gdje počinje djelovanje Vlade a gdje HUP-a', naglasio je Celakoski te je dodao da HUP ne zastupa interesa građana nego 'velikih igrača'. Celakoski to naziva prvorazrednim bezobrazlukom.

'Nastavit ćemo kampanju. Sutra u 18 sati imamo prosvjed a onda idemo direktor na ključne aktere, u prvom redu na grad Zagreb', najavio je Celakoski.

'Zaprepašteni smo izdavanjem dozvola za početak gradnje. Privatni interes je prevladao nad društvenim', rekao je Ratko Vučetić iz Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti. Pojasnio je da je Varšavska presedan iako je Donji grad zaštićen kao kulturna baština pojedine zgrade nisu.

Bandić pere ruke

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet priopćio je da su jutros započeli radovi na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice (od Gundulićeve do Trga P. Preradovića) podizanjem zaštitne ograde, u svrhu izgradnje ulazno-izlazne rampe podzemne garaže stambenog objekta 'Cvjetni prolaz' s pripadajućom komunalnom infrastrukturom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao danas da nije arbitar da bi određivao tko će graditi, a tko ne, komentirajući pripremne radove na projektu 'Cvjetni prolaz' koji su počeli za izgradnju rampe za ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici.

'Poštujem preporuke Gradske skupštine, ali Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija', kazao je Bandić odgovarajući na pitanje zašto ne poštuje preporuke Gradske skupštine i ne dogovori se s investitorom oko sporne rampe.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno planiranje Davor Jelavić kazao je kako je gradnja rampe u Varšavskoj ulici započela jer su 'iscrpljeni svi zakonski okviri građana' jer je, kako je rekao, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo sve njihove žalbe.

Dođite u Varšavsku!

Pravo na grad poziva građane da dođu u Varšavsku i pridruže im se u prosvjedu. Među prosvjednicima su i glumci Urša Raukar, Vili Matula, Edo Popović, urbanist Niko Gamulin i 'zviždačica' Ankica Lepej.

Kaos u Varšavskoj