ANKETA TPORTALA

Homofobija je svećeniku 'neobičan pojam'

18.05.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije aktivistice lezbijske grupe Kontra uručile su Vladi RH 'Recept za lijek protiv homofobije' i zatražile brisanje homofobnih sadržaja iz školskih udžbenika za vjeronauk te upozorile na homofobne izjave koje dolaze iz Vladinih krugova

Kontra očekuje Vladin odgovor

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se 17. svibnja jer je prije 20 godina na taj dan Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti. To nije slučaj i s udžbenikom vjeronauka za osmi razred osnovnih škola 'S Kristom u život' (izdavač Kršćanska sadašnjost) u kojem se navodi da '…neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istog spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su čini homoseksualni u sebi neuredni'.

S druge strane, istaknula je Sanja Juras iz Kontre, stav Svjetske zdravstvene organizacije je da je homoseksualnost jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je to i heteroseksualnost, a isti stav potpisuju i hrvatske institucije poput Hrvatskog psihijatrijskog društva i Hrvatske liječničke komore.

Stav hrvatske Vlade o Kontrinom zahtjevu bit će poznat naknadno jer je predsjednik Vladinog ureda za ljudska prava Luka Mađerić uime Vlade na Markovom trgu zaprimio dokument aktivistica Kontre, no o njemu se nije očitovao.

Sandra Juras
kazala je da je sadržaj spomenutog udžbenika skandalozan, a istaknula je i da se još uvijek često iz hrvatskih institucija mogu čuti homofobne izjave. Kao primjer navela je izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića koji je kazao da ne bi išao u saunu jer se boji da bi ga tamo napali neki homoseksualci.

'Homofobiju treba liječiti u svim institucijama, treba educirati policajce koji omalovažavaju homoseksualce žrtve napada, treba provoditi Zakon o suzbijanju diskriminacije', kazala je Juras i dodala da od Vlade dolaze izjave protiv prava homoseksulaca na zasnivanje obitelji.

Odjevene u liječničke kute, aktivistice su nakon posjeta Vladi na glavnom zagrebačkom trgu dijelile letke čiji sadržaj pojašnjava njihov zahtjev upućen Vladi. Iznenadilo je da brojni prolaznici kojima je uručen letak nisu znali odgovoriti na pitanje što je homofobija.