USPOSTAVLJEN DUH SURADNJE

Hrvatska Srbiji konačno dala EU prijevode

14.05.2010 u 19:04

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uručila je srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću hrvatski prijevod pravne stečevine Europske unije u petak u Banskim dvorima u zalog dobre suradnje, prijateljstva između dviju zemalja i kao potporu Srbiji na putu prema EU.

"Želim da ovaj čin bude uistinu zalog naše dobre suradnje, prijateljstva između dvije naše zemlje i naša snažna potpora našem susjedu. Mislim da mogu reći da tom svečanom predajom... otvaramo jednu sasvim novu knjigu u suradnji između dvije susjedne zemlje", izjavila je Kosor uručujući Cvetkoviću prijevode na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka dvoje premijera.

U te prijevode RH je uložila oko 8 milijuna eura i radi se o 100.000 stranica prijevoda, kazala je Kosor i podsjetila je da je drugim susjedima, zemljama jugoistoka Europe, već predala prijevod na konferenciji u Brdu kod Kranja u ožujku ove godine.

"Hrvatska će snažno, to je poznata činjenica, podupirati sve svoje susjede, cijeli jugoistok Europe na njihovom europskom, euro-atlanstskom putu, a svakako u tom smislu i Republiku Srbiju. Naša potpora je stvarna i mislim da će ona biti još snažnija u trenutku kad Hrvatska postane 28. članica Europske unije", istaknula je.

"Mi smo zadovoljni što je Hrvatska praktički pri kraju tog puta (u EU)... jer će nam to omogućiti da iskoristimo iskustva, bilo u obliku savjeta ili druge vrste potpore, kao što je i ova koju ste upravo vidjeli vezano za ove prijevode", rekao je Cvetković novinarima.

Srbijanski premijer je istaknuo važnost uspostave "duha suradnje". "Naravno, mi time ne želimo reći da su problemi koji su do sada postojali svi riješeni, ali želimo reći da postoji dobra volja i interes i želja da se oni rješavaju na jedan konstruktivan način s najboljom namjerom za obje strane".

U tom smislu se razgovaralo o početku rada zajedničkog povjerenstva za rješavanje granica i o nestalim osobama, kao i o pravima iz sporazuma o sukcesiji. Što se tiče sukcesije dogovoreno je da se ubrza rješavanje tog pitanja. Kosor je izrazila uvjerenost da će se intenzivirati i rješavanje pitanja nestalih osoba.

Što se tiče suradnje između dviju zemalja, Kosor je rekla da je kriza izazov za bolju i tješnju gospodarsku suradnju. "Konstatirali smo da upravo u vremenima krize u kojima živimo prepoznajemo mogućnost građenja novih mostova u gospodarskoj suradnji".

Na pitanje novinara jesu li među temama razgovora bile i inicijative za međusobno povlačenje tužbi za genocid, Cvetković je rekao da je stajalište srpske strane da je ona "spremna povući tužbu, naravno ako se postigne dogovor o istodobnom povlačenju tužbi, bez ikakvih dodatnih uvjeta".

Kosor je rekla da se o tome nije konkretno razgovaralo, da odluku o tome može donijeti samo vlada koja do sada nije o tome raspravljala, ali da smatra da je iznimno važno da se, bez obzira na stajalište vlada prema tom pitanju, Hrvatska i Srbija okreću budućnosti. "Međutim, isto tako mislim, i to govorim u ime Vlade RH, da je jako važno potpuno jasno se odrediti prema zločinima Miloševićeve politike, dakle zlu koje je ta politika, koja je bila agresorska, izazvala i zapravo nanijela zlo svima nama koji živimo na ovom području. To sasvim sigurno prema stajalištu Vlade RH nije bilateralno pitanje nego je to temeljno važno pitanje privrženosti europskim standardima kojima svi težimo".