PRAVO NA RAZLIČITOST

Borba protiv homofobije

16.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Svake godine, 17. svibnja, organizacije za zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina diljem svijeta obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv homofobije kako bi osvijestile potrebu za djelovanjem te za promicanjem ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, udruga Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina podsjeća da su u više od 80 država diljem svijeta homoseksualni odnosi ilegalni. U nekim zemljama Zakoni nalažu da se homoseksualce doživotno zatvara u zatvore, a u sedam država na snazi je Zakon koji propisuje smrtnu kaznu za homoseksualce.

Čak i u državama gdje homoseksualni odnosi nisu ilegalni, diskriminacija i fizičko zlostavljanje zbog spolne orijentacije su veoma česti. Još je i gore za transseksualne osobe koje su više izložene nasilju te za lezbijke koje su često nevidljive i dvostruko diskriminirane.

Premda je u nekim državama vidljiv napredak, u drugima je situacija sve gora i kršenje ljudskih prava nastavlja se iz dana u dan, napominju u udruzi Iskorak.

Stoga, obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv homofobije vide kao još jednu priliku da ponove svoje zahtjeve:

• Iskorak traži od političkih vođa da se svim sredstvima bore protiv nasilja i diskriminacije prema pripadnicima i pripadnicama seksualnih i rodnih manjina.

• Iskorak potiče sve građane da iskoriste Međunarodni dan borbe protiv homofobije za podršku miru, ravnopravnosti i različitosti bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.