ANALIZA NA PMF-U

Razotkriva se tajna kamenih kugli

15.05.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Odgovor na pitanje koliko su stare i kako su nastale kamene kugle pronađene početkom travnja na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca sve je bliži. Tajnu bi mogla otkriti kugla koja je u petak prepiljena na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu

Misteriozne kugle zaintrigirale su javnost, ali i institucije, nakon što je tportal prvi u travnju pisao o pronalasku. Ministar Božo Biškupić zaštitio je 60 kugli, a PMF je želio obaviti detaljnu analizu sastava.


Stručnjaci s Geološko-paleontološkog zavoda na PMF-u oduševljeni su kuglama. Iako je ovakvih nalaza bilo i ranije, ove kugle veće su i izrazito pravilne, stoga ne čudi što su ih zaposlenici PMF-a znatiželjno obilazili nakon što ih je dopisnik tportala Jure Divić poslao u Zagreb

Iako se nagađalo da su kugle starije od 50 milijuna godina, tek kada se prepile i kada se uzme uzorak za analizu, vrijeme nastanka kugli moći će se preciznije odrediti. U laboratoriju Geološko-paleontološkog zavoda jedna od dvije poslane kugle bila je spremna za piljenje. Pila s dijamantnim sječivom polako je počela prodirati u kuglu. Desetak okupljenih stručnjaka šalilo se na račun novinskih napisa kako su kugle zapravo jaja dinosaura ili pretpovijesne balote. No šalu je prekinuo tup udarac. S pilom je sve u redu, no prilikom piljenja oštrica je naišla na nešto tvrdo u kugli.

Nakon jednosatnog piljenja, misterij je djelomično riješen. Kugla je iznutra potpuno drugačija nego izvana. Glatka sivkasta površina ispresijecana je koncentričnim krugovima tamnije nijanse, a centar kugle gotovo potpuno je crn

Hrvoje Posilović s presjekom kugle

Dr. sc. Hrvoje Posilović, koji je kugle uzeo pod svoje oduševljeno je gledao u presjek kugli. 'Analizirat ćemo svaki sloj. Moguće je da u njima ima i mikro-fosila', rekao je za tportal Posilović i objasnio da je udarac pri piljenju najvjerojatnije nastao zbog tvrde jezgre kugle. Ako se nađu fosili, pregledat će ih paleontolozi, a kugla će možda završiti i na rendgenu.

Za sada je poznato da su kugle stare više od 65 milijuna godina i nastale su u razdoblju krede. U to je vrijeme ovaj prostor izgledao poput Bahama - plitki arhipelag s više otočića, objasnila je prof. dr. sc. Jasenka Sremac. Dinosauri su tada suvereno vladali svijetom i ovim prostorima.

'Ove su kugle karbonatnog sastava, no otkrivene su i crne kugle, koje su od rožnjaka. Te kugle nismo dobili, tako da sljedeći tjedan planiramo otići na nalazište', rekla je Sremac. 'Treba uzeti uzorak stijena u kojima su bile kugle kako bi se točnije odredilo razdoblje nastanka', pojasnila je Sremac.


Vrgoračke kugle nisu oblik dobile mehaničkim putem, već isključivo kemijskim. Dok se pijesak taložio i učvršćivao u stijenu, uz kemijske reakcije, stvorio se kuglasti oblik. Zbog toga kugle mogu dati odgovor na pitanje kako su se mijenjali uvjeti u okolišu u tom razdoblju.

Iako je Ministarstvo kulture zaštitilo 60 pronađenih kugli, lokalitet gdje su pronađene još nije pod zaštitom. Sremac pojašnjava da je dosta teško zaštititi lokalitete koji se ne nalaze unutar već zaštićenih područja kao što su nacionalni parkovi ili parkovi prirode. Ovako, dok je autocesta tik uz nalazište, teško će se zaštititi od devastacije.