Hrvatska HDZ-OVI MUŠKETIRI BRANE ŠEFICU

'Jadranka Kosor nije mogla biti vidovita!'

  • Autor: V. Brkulj
  • 14.5.2010 14:11:21
  • 14.5.2010 13:38:59

Tri mušketira u obrani premijerke i poteza Vlade. Tako je u jednoj rečenici izgledala konferencija za medije na kojoj su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang i Branko Bačić, svaki zadužen za jednu aktualnu temu, branili u Jadranku Kosor, ali i vrh HDZ-a

Hebrang drži da se u javnosti počela miješati kaznena od političke odgovornosti te da političko-poslovna odluka ne može biti kriminalizirana osim ako iza toga stoji osobna korist.
Prema njegovu mišljenju, Vlada za poslovne odluke može snositi jedino političke posljedice, odnosno je li nešto krivo napravljeno odluku, o tome mogu donijeti građani na izborima.

Nije uopće sporno, smatra Hebrang, to što je Vlada donijela odluku da HEP-a TLM-u po povoljnoj cijeni prodaje struju, jer takve odluke su normalne i uobičajene u poslovnom svijetu, a u ovom slučaju interes Vlade bio je sačuvati 1.400 radnih mjesta u TLM-u te učiniti da ne dođe do gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju u kojem RH ima 11 posto udjela.

Povlaštene mirovine

Na pitanje što misli o najavi HVIDRA-e da će tražiti da se smanjenje povlaštenih mirovina za 10 posto prolongira za trenutak kad se ukine druga stopa kriznog poreza, Hebrang je ustvrdio da nikakav zahtjev od ove udruge nije dobio, ali da će, ako stigne, biti razmotren iako smatra da razloga za odgađanje nema.

'Da nije bilo političke odluke o nabavi struje po povlaštenim uvjetima, uz TLM i Aluminij kolabirala bi i Luka Ploče preko koje ide nabava sirovina.

Gospodarsku odluku treba sagledati kroz rezultate, a oni su u ovom slučaju bili pozitivni. Međutim, ako je netko kroz privatizaciju TLM-a imao određene osobne koristi, onda je to za kaznenu odgovornost.

Stoga smatram da je kriminalizacija političkih odluka pogubna za razvoj gospodarstva, jer bi se u tom slučaju sve usporilo', istaknuo je Hebrang i dodao da bi se sada moglo vratiti dvadeset godina unazad i zapitati je li krimen bio prodati HT DT-u ili možda je li bila loša odluka o prodaji Plive s obzirom na to da se tim novcem stabilizirala situacija u zdravstvu.

Na pitanje bi li predsjednica Vlade trebala podnijeti ostavku ako se pokaže da je u privatizaciji TLM-a, koju je osobno potpisala, bilo kaznenih djela, Hebrang je odgovorio niječno.

'Apsolutno ne, predsjednica Vlade potpisala je odluku koja se pokazala dobrom, a u trenutku kad ju je potpisivala nije mogla znati da će netko za tri tjedna počiniti kazneno djelo, jer nije vidovita', rekao je Hebrang.

Posljednje istupe Damira Polančeca, ali i njegova odvjetnika Ante Nobila, prema kojima je uži kabinet Vlade kriv koliko i on sam, Šeks doživljava kao pritisak na DORH, USKOK, pravosuđe, ali i kao politički udar na premijerku Kosor i sam vrh HDZ-a.

'Konstruira se teza da premijerka organizira politički proces Polančecu te da mu namješta kazneni postupak što je notorna neistina. Nobilo djeluje protivno kodeksu odvjetničke etike i prejudicira donošenje određenih odluka', kazao je Šeks koji Polančecova odvjetnika neće prijavljivati ni kazneno ni disciplinski, već to, kako reče, prepušta Odvjetničkoj komori.

Bačić se pak obrušio na riječki SDP koji, prema njegovim saznanjima, najmanje jednom traži ostavku Jadranke Kosor, a da za to nema nikakve argumente. Bačić je SDP-ovcima poručio da bi se oko nekih stvari trebali dogovoriti najprije između sebe, jer je Zoran Milanović u Bruxelessu ustvrdio da za potpisivanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom nije bilo nikakvih zakulisnih igara iako riječki ogranak SDP-a u svojim istupima tvrdi suprotno.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još