JASEN I DARINKO U AKCIJI

HDZ i HSLS traže smjenu Bandića i ostavku Čovića

22.01.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednici zagrebačkoga Gradskog odbora HDZ-a Jasen Mesić i zagrebačke Gradske organizacije HSLS-a Darinko Kosor najavili su da će te dvije stranke u zagrebačkoj Skupštini pokrenuti opoziv jedinog člana Skupštine Zagrebačkog holdinga gradonačelnika Milana Bandića, a predsjednika Uprave Holdinga Ivu Čovića pozvali su da dade ostavku na tu dužnost kao moralnu obavezu

Mesić je na konferenciji za novinare podsjetio da je Zagrebački holding jučer, pod pritiskom zagrebačkog gradonačelnika i jedinog člana Skupštine Holdinga Milana Bandića, odlučio da se investicije u proračunu Holdinga povećaju s 2,7 milijardi kuna na gotovo tri milijarde kuna za kapitalne investicije (Podbrežje, Zelena tržnica, Kongresni centar).

Istaknuo je da su to komercijalni projekti koje će na kraju platiti Zagrepčani. 'Novac ne ide u komunalnu strukturu, nego u komercijalne projekte, što ne bi trebala biti funkcija Zagrebačkog holdinga', rekao je.

'U zagrebačkoj Skupštini pozvat ćemo i ostale vijećnike da podrže našu inicijativu jer smatramo da se radi o odlukama koje će imati dugoročne posljedice za Zagreb', rekao je Mesić.

Zabrinjavajućim je ocijenio da je 60 milijuna kuna skinuto s ulaganja u vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, čime će mnogi građani i dalje biti bez vode.

Mesić je upozorio i da se na londonskoj burzi planiraju emitirati nove obveznice od milijardu kuna. 'To će u konačnici rezultirati podizanjem cijena komunalnih usluga, vjerojatno nakon izbora koje aktualna gradska vlast smatra da će dobiti', rekao je Mesić.

Kosor je ocijenio da proračun Zagrebačkog holdinga nije razvojni, pri čemu je dodao da će, kao karcinom, uništiti Holding, a Zagrepčani će u idućih dvadeset godina pri plaćanju poreza, prireza i komunalnih usluga morati otplaćivati Bandićeve investicije.

Smatra da takav proračun ide na štetu najsiromašnijih slojeva građana jer su oni najredovitiji platiše komunalnih usluga. 'Njihov novac će biti uložen u Zelenu tržnicu, gdje se pogoduje jednome trgovačkom centru koji je u privatnom vlasništvu, u Kongresni centar, gdje se pogoduje privatnom vlasniku jednog hotela iza kojeg će se nalaziti, i građevinskom lobiju koji će trošiti taj novac u gradnji komercijalnih stanova u Podbrežju. Cijena tih stanova neće biti puno povoljnija nego što je inače cijena na tržištu', rekao je Kosor.

Naveo je da je na izgradnji stanova u Jelkovcu, samo u financiranju preko obveznica i kredita, izgubljeno 200 milijuna kuna. Naglasio je da svi stanovi nisu prodani, a 40 posto će ih u Bandićevoj predizbornoj kampanji biti darovani kao tzv. socijalni stanovi.

Najavio je da će koalicija HDZ/HSLS do kraja ožujka napraviti ukupni program reorganizacije Holdinga kako bi se kroz 90 posto svojih aktivnosti bavio samo komunalnim sustavom te smanjenjem onih cijena koje nisu podložne svjetskim trendovima (voda, parking, čistoća). Ići ćemo s pojeftinjenjem komunalnih usluga i pogodovanjem građanima koji ih plaćaju, rekao je Kosor.