'PROCURIO' FAKSIMIL ODLUKE

U aferu HEP-TLM upetljana i Jadranka Kosor

14.05.2010 u 07:10

Bionic
Reading

Hrvatski državni vrh na sva zvona pere ruke oko afere s HEP-ovom prodajom struje šibenskoj tvornici lakih metala, no to im baš i neće biti tako jednostavno. Novi List u posjedu je Vladina dokumenta koji baca novo svjetlo na cijelu stvar

Mogu li Vladini ministri izbjeći ispitivanje u istražnom postupku koji se danas vodi zbog HEP-ove prodaje struje TLM-u? Svakim danom argumenti da se ispitaju i ministri sve su jači, a posljednji među njima jest i Vladin dokument od 19. travnja 2007. godine, kojim je prihvaćena ponuda domaćeg konzorcija za TLM, a koju je potpisala osobno tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor

Tom je odlukom domaći konzorcij Adrial odabran za privatizaciju TLM-a na javnom natječaju raspisanom tri i pol mjeseca ranije. Navedena 'Odluka o prihvaćanju ponude za kupnju dionica društva Tvornica lakih metala d. d., Šibenik' dio je predmeta TLM-a u Hrvatskom fondu za privatizaciju, a njen faksimil u posjedu je Novog Lista.

Riječ je o odluci donesenoj na zatvorenom dijelu Vladine sjednice od 19. travnja 2007. Budući da Vlada nema praksu objavljivanja dokumenata donesenih na zatvorenim sjednicama, odluka nije dostupna na službenoj mrežnoj stranici Vlade, ali je sastavni dio HFP-ove dokumentacije u vezi TLM-a.

Sama odluka prilično je formalnog karaktera, ali je njome u ime Vlade prihvaćena preporuka Upravnog odbora HFP-a da Adrial bude izabran za preuzimanje TLM-a. U odluci se tek konstatira da je Vlada prihvatila ponudu konzorcija za preuzimanje Vladinog udjela od 80,2 posto u TLM-u, nominalne vrijednosti 442 milijuna kuna.

Potpisana od Jadranke Kosor, ta je odluka stupila na snagu s danom donošenja. Činjenica da Ivo Sanader nije osobno potpisao odluku nije značajan izuzetak jer je Jadranka Kosor na dužnosti Vladine potpredsjednice relativno često potpisivala razne dokumente u ime Vlade. Ali sigurno baca novo svjetlo na poruke Damira Polančeca da je kriv koliko i uži kabinet Vlade te daje dodatni argument onima koji smatraju da su i članovi Vlade, uključujući i današnju premijerku i bivšeg premijera, trebali biti saslušani o cijeloj problematici HEP-a i TLM-a.

Zasad, kako se neslužbeno doznaje, nisu ispitani ni svi članovi Nadzornog odbora HEP, niti je ispitan itko od ministara, premda su, uz Damira Polančeca, u Upravnom odboru HFP-a sjedili i ministri Ivan Šuker, Petar Čobanković i Božidar Kalmeta.

Da se u Vladi o privatizaciji TLM-a raspravljalo u više navrata, Novi List je već izvještavao, a to je jasno iz javno dostupnih dokumenata i audio zapisa na Vladinoj internetskoj stranici. O privatizaciji TLM-a raspravljalo se i u samom HDZ-u, što je potvrdilo više izvora. Dapače, trokut HEP – TLM – Aluminij Mostar prije je rezultat tih sastanaka nego Vladinih sjednica, jer se Mijo Brajković iz mostarskog Aluminija na sastanku s operativnim vodstvom HDZ-a žalio upravo da više ne može dobiti električnu energiju po cijeni koja bi mu bila rentabilna za proizvodnju.