SDP UPOZORAVA

Ugrožena je mirovinska reforma

22.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Svjetska kriza, pad povjerenja u financiranje javnog duga, za što je kriva Vlada, te pad vrijednosti dionica na domaćem tržištu kapitala (Crobex je u 2008. pao za 67 posto), osnovni su razlozi za pad Mirexa u prošloj godini 12,5 posto (prosječni indeks promjene vrijednosti obračunskih jedinica mirovinskih fondova - op.a), što je za posljedicu imalo gubitak vrijednosti imovine mirovinskih fondova, a u konačnici bi se trebalo odraziti na mirovine građana, problemi su koje pod hitno treba riješiti smatraju u SDP-u

'Građani su tijekom 2008. u drugi mirovinski stup uplatili 4,5 milijardi kuna, imovina fondova trebala je bez prinosa vrijediti 25,5 milijardi kuna, a vrijedi 22,5.

Gotovo tri milijarde kuna je gubitak imovine drugog stupa i, ako se nastavi ovako, a postoji opravdana bojazan da bi sve moglo ići u negativnom smjeru, moglo bi se dogoditi da se ne ostvari mirovinska reforma koja je za cilj imala da prosječna mirovina za 20 do 30 godina iznosi 70 posto od posljednje plaće, za razliku od danas kada iznosi 40 posto manje od prosječne plaće', istaknuo je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

Rješenje vide u povećanju izdvajanja iz bruto plaća za drugi stup s pet na devet posto. Pritom bi bruto i neto plaća radnika ostala ista, a SDP-ovci smatraju da bi, da je prošle godine bilo tako uplaćivano, bilo 3,6 milijardi kuna više štednje za hrvatske građane ili otprilike 2.500 kuna po zaposlenome.