U SOTINU KOD VUKOVARA

Arheolozi našli 3.000 godina stare grobove

13.05.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Grobove iz željeznog doba stare 3.000 godina i ostatke rimske utvrde oko povijesnog naselja Cornacum pronašli su arheolozi tijekom svibanjske kampanje probnih istraživanja u Sotinu, selu u vukovarskom kraju

Već treću godinu uzastopno Institut za arheologiju iz Zagreba u suradnji s vukovarskim Muzejom na sotinskom području, iznimno bogatom arheološkom lokalitetu, proučava razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica, posebice onih iz brončanog i željeznog doba. Dok su prošle godine pronašli dio jarka koji je povezan sa sustavom obrane privremenog logora rimske vojske u zaleđu Cornacuma, ove su godine novim nalazima utvrdili svoje spoznaje o obrambenom zidu na obali Dunava.

Istodobno su arheolozi nastavili s otkrivanjem paljevinskih grobova iz 9. i 8. stoljeća prije Krista te dodatno rasvijetlili način pokapanja pripadnika željeznodobnih zajednica. 'Pokojnike su spaljivali i spremali njihov pepeo u keramički lonac koji je služio kao urna, a u nju su stavljali i ostalu poputbinu u hrani koja se nalazila u drugim keramičkim posudama.

Osim nalaza koji sve to potvrđuju, zanima nas i koliko je veliko groblje na koje su pokapane te urne, na koji su način bila organizirana groblja, gdje su počeli i gdje završili s pokapanjima te jesu li pokapali pokojnike po rodovima ili po kronološkom redu', pojasnila je arheologinja Daria Ložnjak Dizdar s Instituta za arheologiju. Dodaje i da je 'područje Sotina vrlo vrijedno i bogato u svojoj vremenskoj slojevitosti', pa se događa da arheolozi u svakom dijelu sela ili njegove bliže okolice, ispod površine plodne srijemske zemlje, mogu naći povijesne artefakte.

Probna arheološka istraživanja u Sotinu dio su projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 'Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica naseljenih na tlu kontinentalne Hrvatske'. Kad se završe istraživanja te obavi restauracija i dokumentiranje, pronađeni nalazi bit će izloženi u Gradskom muzeju u Vukovaru.