TRAGEDIJA OBITELJI PITRA

Gdje je bila savjest zaposlenika Merkura?

13.05.2010 u 10:54

Bionic
Reading

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata poslala je dopis tportalu u kojem izražava svoje duboko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila obitelji Pitra, čiji je sin, trogodišnji Dominik, 2007. godine teško oštećen u porodu koji je u ilegalnim uvjetima vođen u KB Merkur u Zagrebu

Nihovu reakciju prenosimo u cjelosti:

'Udruga izražava žaljenje i zbog toga što ovakvi događaji ukazuju na cijeli niz strukturnih problema u hrvatskom zdravstvu, te apelira na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da ih počne rješavati bez odgode, kako se slične tragedije ne bi ponavljale. Kroz jedanaest godina vođenja Savjetovališta za prava pacijenata više smo puta bili kontaktirani zbog situacija u kojima je rodiljama nuđeno i provođeno privatno vođenje poroda. Nismo imali dojava o ovako tragičnim posljedicama i/ili ishodima takvog načina rada privatnih porodničara.

Nevjerojatna je i uznemirujuća izjava ravnatelja KB Merkur Željka Vidasa kako za konkretan slučaj nije znao pune dvije godine, sve dok mu policija nije pokucala na vrata. Pitamo se kako je moguće da niti jedan od zaposlenika bolnice, koji je tijekom samog poroda uočio kako se radi o ilegalnim načinima pružanja zdravstvenih usluga, ali i tijekom narednih dana kada je zasigurno svaki djelatnik to mogao i trebao doznati, nije imao savjesti ili pak nije shvatio kako takvo događanje treba neizostavno prijaviti nadležnima u samoj bolnici.

Može se pretpostaviti kako djelatnici KB Merkur nisu znali svoje obaveze i dužnosti no, nepoznavanje zakona ne oslobađa ih od odgovornosti.

Stoga bi bilo uputno da Ravnatelj pozove na odgovornost sve uposlenike odjela za ginekologiju i porodništvo. Svojim nereagiranjem zapravo su držali vreću. To nije dobro za sve one koji rade dobro i savjesno te ruši ugled cijele ustanove, ali i svih zdravstvenih radnika među kojima je većina savjesna i predana svojem poslu.

Nama je u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata žao što zdravstveni djelatnici nemaju hrabrosti niti braniti svoje osobne interese, jer od njih se očekuje i da brane interese pacijenata.

U interesu svih zdravstvenih djelatnika KB Merkur je bilo i jest da se od strane zdravstvenih radnika podnese prijavak o svakoj pa tako i ovoj spornoj situaciji.

KB Merkur je nositelj plakete Prijatelj pacijenata koju je naša udruga dodijelila za dugogodišnju suradnju te vjerujemo kako će Ravnatelj iznaći načina da predoči svim djelatnicima što je trebalo činiti u ovom slučaju, kao što se nadamo kako će isti iznaći načina da uspješno zatraži odgovornost svih zaposlenika odjela za ginekologiju i porodništvu u interesu svih djelatnika KB Merkur, kao i u interesu prevencije mogućih budućih neželjenih događaja, a čime bi se zaštitili budući pacijenti.

Mišljenja smo kako bi Ravnatelj KB Merkur trebao ponuditi ispriku ispred ustanove i djelatnika koji nisu prijavili ovaj događaj te bi u tom pogledu bilo uputno iznaći pravedne načine sankcioniranja.

Obitelj Pitra je teško stradala. Zaslužuju ispriku, kajanje odgovornih pa i odštetu. No, zaslužuju i da budu primjer na kojem će se jasno i glasno svi nadležni opredijeliti za 'ne ponovilo se'.'