SLUČAJ SALONIT

Agonija se nastavlja, raste napetost

12.05.2010 u 11:02

Bionic
Reading

Nakon sastanka predstavnika sindikata Salonita i ministra gospodarstva Đure Popijača koji je jučer održan u Zagrebu, danas su Marko Mikačić i Jozo Marić okupljene radnike te tvrtke izvijestili o rezultatima pregovora. Naknadu u iznosu od 30 do 60 tisuća kuna koju je ponudila Vlada RH, sindikalisti su glatko odbili. Ponudu su nazvali sramotnom i bezobraznom te ustrajali na svom zahtjevu za obeštećenje u iznosu od 50 tisuća eura

Jozo Marić naglasio je da su u drugom krugu pregovora ipak došli do parcijalnog dogovora.

Prema prijedlogu HUS-a i sindikalista Salonita, oni su ostavili mogućnost Vladi da se 30 tisuća eura isplati tijekom iduće godine i da se u proračunu za iduću godinu osiguraju ta sredstva, a razlika od još 20 tisuća eura će se prebiti u vlasničkom udjelu nakon završetka sanacije tvornice Salonit i osnivanja novog trgovačkog društva.

Marić je pozvao radnike da ustraju u svojim zahtjevima. Druga tema pregovora bile su kriminalne radnje oko sanacije tvorničkog kruga koje izvodi ilegalno tvrtka Adriatica Blizna d.o.o. bez valjanih licenci i atesta. Vlada RH je obećala na jučerašnjim razgovorima akciju istražnih i pravosudnih organa.

Radnici su dali odgovornim institucijama rok do ponedjeljka u osam da se to pitanje riješi, jer će u suprotnom doći do radikalizacije i odlučne akcije. Dio okupljenih radnika izrazio je stav da ne treba čekati do ponedjeljka i da odmah treba djelovati, no u razgovoru sa sindikalistima ipak je odlučeno da se svi drže dogovora.

Prisutni su informirani i o tome da je još jedna osoba koje je dugo radila u tvrtki nedavno preminula od azbestoze i to je treća žrtva u posljednje vrijeme. Marić nije htio komentirati prijave podnesene protiv njega i Ozrena Matijaševića zbog pozivanja na otpor te uz podsmijeh dodao da očekuje da ga se tuži i za rušenje ustavnog poretka RH.

Sada ostaje sačekati istek novog ultimatuma do ponedjeljka. Stječe se dojam da je Jozo Marić zapravo kupio još nekoliko dana za ministra gospodarstva Đuru Popijača i Vladu RH, a radnici su nevoljko pristali da još do ponedjeljka vide hoće li pravna država reagirati na kriminal koji se događa pred očima javnosti.