NIJE DOBIO ŠTO JE TRAŽIO

Šimonović: Brammertz neće biti posve zadovoljan

11.05.2010 u 20:17

Bionic
Reading

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimović izjavio je u intervjuu Europoliticsu kako vjeruje da će Hrvatska u lipnju otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna i prava i da će do kraja godine uspjeti zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom.

"Čvrsto vjerujem da u to. Mislim da će poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava biti otvoreno prije ljeta", rekao je Šimonović u intervju Europoliticsu, specijaliziranoj agenciji za europska pitanja.

Šimonović je rekao da će Hrvatska do kraja godine ispuniti sva mjerila za zatvaranje u tom poglavlju, u kojima će EU tražiti vidljive rezultate reformi koje je Hrvatska provela.

"Komisija je još prije godinu i pol dana ocijenila da smo spremni za otvaranje poglavlja 23, ali ono tada nije bilo otvoreno. U međuvremenu, mi nismo gubili vrijeme, nego smo radili na ispunjavanju mjerila za zatvaranje, više nego na mjerilima za otvaranje", rekao je Šimonović.

Upitan da komentira glasine da bi Bugarska i Rumunjska mogle tražiti posebni mehanizam za nadzor Hrvatske u području pravosuđa, kao što je to uvedeno za njih kada su ulazile u EU, Šimonović je rekao da neće biti potrebe za takvim mehanizmom, dodajući da je ipak bolje imati takav "nadzor, nego ne završiti pregovore na vrijeme".

Šimonović je rekao da u predstojećem izviješću Vijeću sigurnosti UN-a, glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz, neće biti "posve zadovoljan, ali neće biti ni negativan".

"On nije dobio neke dokumente koje je tražio i zato neće biti potpuno zadovoljan. S druge strane, on ne može biti negativan. Sudbeno vijeće ICTY-a naredilo je Hrvatskoj da dostavi određene dokumente ili da objasni što se s njima dogodilo. Mi smo upravo to napravili", rekao je ministar Šimonović koji uskoro napušta mjesto u vladi radi preuzimanja dužnosti pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

Ministar je rekao da je Hrvatska danas iznad europskog prosjeka u pogledu progona organiziranog kriminala i korupcije, ali da to ne može reći kada je u pitanju efikasnost u zaključivanju slučajeva koji se otvaraju.

Na pitanje što bi se moglo dogoditi ako bi na referendumu Slovenci odbacili arbitražni sporazum o rješavanju graničkog pitanja s Hrvatskom, Šimonović je izrazio uvjerenje u pozitivan ishod referenduma.

"U slučaju nepovoljnijeg ishoda, ako referendum bude negativan, onda će Hrvatska i Europska unija trebati uvjeriti Sloveniju da ne blokira pregovore nego da nastavi tražiti pravna sredstva za rješavanje spora", rekao je Šimonović.