NA MARKOVU TRGU BEZ DOGOVORA

'Ne damo regres, božićnicu i dar za djecu!'

11.05.2010 u 17:27

Bionic
Reading

Nema pomaka u pregovorima Vlade i sindikata državnih i javnih službi oko neisplate božićnica, regresa i dara za djecu za ovu godinu. Na Markovu trgu danas je bio drugi krug razgovora, ali obje strane ni dalje ne izlaze iz svojih rovova

Vlada niti ovaj put, izvijestili su nakon sastanka čelnici sindikata državnih službi, nije izišla s konkretnim prijedlozima.

'Ovo se ne može smatrati pregovorima. Nisu nam ništa rekli. Što se tiče neisplate božićnice, regresa i dara za djecu, to je još uvijek samo njihov prijedlog, jer nismo dobili nikakav pisani dokument', istaknuo je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Njegov sindikalni kolega Boris Pleše, prvi čovjek Sindikata državnih i lokalnih službenika, rekao je da su na sastanku otvorena pitanja 'o smanjenju zaposlenih u državnim tijelima, o mogućem outsourcingu te o izmjenama Zakona o plaćama'. Ponovio je da su sindikati čvrsti pri stavu da neće pristati na neisplatu božićnice, regresa i dara za djecu.

Nastavak pregovora predstavnici sindikata državnih službi očekuju idući tjedan, a tad se nadaju da bi ih mogli dočekati i konkretni Vladini prijedlozi.

Nakon njih u Banske dvore ušli su čelnici sindikata javnih službi. Spomenka Avberšek, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, smatra da je vrijeme da se postigne dogovor kako bi svi zaposleni u javnim djelatnostima konačno znali hoće li ove godine dobiti božićnicu i regres.

'Ukoliko Vlada odluči jednostrano ukinuti kolektivni ugovor, bila bi to smrt sindikalne scene u Hrvatskoj. Kolektivni ugovor je biblija radništva', istaknula je Avberšek.

Očekuje se da bi razgovori Vlade i sindikata javnih službi trebali završiti oko 18.30 sati.