NADBISKUP SRAKIĆ PRIZNAO

'Ni Crkva nema rješenje za krizu!'

11.05.2010 u 14:44

Bionic
Reading

U Požeškoj biskupiji danas je održana sjednica biskupa đakovačko-osječke crkvene pokrajine, koji su raspravljali u djelovanju mjesnih crkava

Osim nadbiskupa đakovačko-osječke metropolije i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Marina Srakića, na sastanku su bili i požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić te kancelari đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na novinarski upit predsjednik HBK Marin Srakić je, osvrnuvši se na stanje u Hrvatskoj, ocijenio kako 'materijalne teškoće doista postoje i toga su svjesni i čine što mogu'.

'Koji put dođu vjernici i kažu 'dajte, biskupe, dignite svoj glas'. Možemo dizati glas, no možemo li pronaći ključ kako da se pođe s te mrtve točke. Vjerujem da Crkva u ovim okolnostima ponajprije mora propovijedati povjerenje među ljudima. Ako se iz dana u dan iskazuje nepovjerenje prema svemu i svakomu, to nije dobro. Crkva je tu da propovijeda nadu, jer nada nije opijum za narod, već božanska iskra u čovjeku koja mu daje snage da i u velikim teškoćama razmišlja i smogne snage krenuti. Kako pomoći i što učiniti u ovim kriznim vremenima, ni Crkva nema ključa za rješenje takvih pitanja', rekao je nadbiskup Srakić.

Po riječima požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, Crkva nema poseban ni politički ni gospodarski niti ikoji drugi program.

'Njezino poslanje je duhovno, ali to ne znači da Crkvu ne zanimaju ta područja, ali s naslova evanđelja. To znači da mi želimo pomoći čovjeku ponajprije da bude čovjek i u takvim teškoćama i to po evanđeoskoj mjeri. Nastojimo poticati i promicati da se u ovako teškim vremenima smire strasti, jer kad se ljudi počnu dizati jedni protiv drugih, time se ne postiže ništa', naveo je Škvorčević.