LINIJSKI PRIJEVOZ

Varaždin bus u krizi zbog dozvola

11.05.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Zbog zabrane prometa mini autobusa na relacijama između Varaždina i okolnih općina, u pitanje dolazi egzistencija 30 obitelji vozača, upozorili su zaposlenici poduzeća Varaždin bus varaždinskog župana Predraga Štromara koji ih je primio da bi se pokušalo naći rješenje za njihov nesvakidašnji problem. Naime, vozila su ispravna i razmjerno nova, ali je problem legalnost prijevoza izvan gradskog područja

Upravo zbog toga što poduzeće Varaždin bus, koje je u vlasništvu Zovka Zagreb, nema odgovarajuće dozvole za linijski prijevoz putnika, inspektor cestovnog prometa ponovno je iz prometa isključio nekoliko mini autobusa te im skinuo registracijske oznake.

Isto tako inspektor je postupio i prije mjesec dana, no nakon razgovora u Ministarstvu prometa mini autobusi su ipak nastavili voziti, ali očigledno ne dugo.

'Zašto sada treba dozvola za linijski prijevoz, a već tri godine prevozimo putnike između Varaždina i osam općina bez dozvole? Zašto inspektor nije prije reagirao', pitali su župana ogorčeni radnici Varaždin busa, tvrtke koju je 2006. osnovao Željko Krajan, otac varaždinskog tenisača.

Štromar je upozorio vozače da inspekcija uglavnom postupa prema prijavama, a kako je prijavu u vezi spornog prijevoza putnika Varaždin busa podnijelo poduzeće AP u stečaju, detaljniji odgovor trebaju potražiti u tom nekada najvećem autobusnom prijevozniku u Hrvatskoj.

'Očigledno sada nekome smetate, a zašto niste nikome smetali ranije, ne bih znao', rekao je župan, napominjući da bi nadležno županijsko tijelo i Varaždin busu izdalo dozvolu za linijski prijevoz da je to zatraženo na adekvatan način.

Nakon što su vozači zatražili neko privremeno rješenje da bi mogli nastaviti poslovati do rješenja spora, župan ih je upozorio da nema nikakve nadležnosti nad inspektorom, dok bi za prijevoz putnika - prema Zakonu o komunalnoj djelatnosti - općine i Grad Varaždin trebali raspisati odgovarajući natječaj, što dosad nije učinjeno.

'Nažalost, za to sada nama vremena', ustvrdio je Štromar, nakon čega su zaposlenici Varaždin busa ustvrdili da očekuju rješenje od nadležnog ministarstva, odnosno premijerke Jadranke Kosor s kojom bi se susreli načelnici općina u čijem je interesu da Varaždin bus nastavi s prijevozom putnika, odnosno njihovih mještana.