SAJAM U DALJ PLANINI

Zabava i ples uz cvijeće na obali Dunava

10.05.2010 u 10:08

Bionic
Reading

Na četvrto izdanje Sajma cvijeća i seoskog turizma ovog vikenda u Dalj Planini došli su gosti i kulturno-umjetnička društva iz Slovenije, Rumunjske i Mađarske, kao i lokalni KUD-ovi. Nakon četiri godine očito se pročulo i preko granica da Općina Erdut na istoku Slavonije uz Dunav organizira odličan sajam koji valja posjetiti

Cvjetni aranžmani, sadnice, lončanice, balkonski cvjetni ukrasi, viseće korpe za cvijeće na terasama, a pored toga brojni štandovi s ručnim radovima, narodnim nošnjama, vinima i voćnim likerima, sirevima, raznim slasticama pripremanim po lokalnim receptima iz Podunavlja, dio je slike sa šarene manifestacije priređene pod otvorenim nebom ispred zgrade Mjesne zajednice Dalj Planine.

Naziv selu nametnuo je njegov geopoložaj, jer smješteno je na povišenom dijelu reljefa, s kojeg pogled puca preko Dunava na dobar dio Vojvodine koja je, kako se ovdje kaže, ravna 'k'o tepsija'. U takvoj ravnici, koja na drugu stranu seže do Osijeka i dalje, i ovakvo brdo je planina. Budući da je dan ranije vladalo pravo proljetno vedro vrijeme, uvjerava nas Pišta iz Erduta, s vidikovca se mogao vidjeti i Sombor.

U nedjelju, međutim, nebo je sivilom prijetilo cijelo dopodne da bi se kiša javila taman oko podneva, kada je manifestacija već uzela maha. Srećom, bila je to kišica pa nikako nije omela plesače svih uzrasta u nastupima na pozornici ispred posjetiteljima popunjenih klupa u gledalištu.

Ove godine pozivu na sajam odazvalo se 60 izlagača, a to je za 20 više nego prošle godine. U šatoru s tridesetak izložbenih stolova vidjelo se bijelih torti ukrašenih roza cvjetovima od marcipana, med i medni napici, kolači, lavanda te šljivovica klastera Slavonka, čiji je članovi pokazuju na svakom sajmu u Slavoniji. Predsjednik klastera Stjepan Galović pokazuje na grupu seoskih žena uz pet metara dugačak štand pun narodnih rukotvorina. 'Kako im nije dosadno? Sada im je jedinstvena prilika za prepričavanje seoskih događaja u zadnjih nekoliko mjeseci. Pričom prolaze svaku kuću zasebno, a uvijek vrijedi jedno jedino pravilo – trača se samo onoga koga svi znamo, a taj nije ovdje', otkriva Galović dio običajnog slavonskog prava.

Sadnice jeftine

Dobro su se prodavali i vrtni patuljci

S druge strane ceste više se trgovalo. Sadnice trajnica, ljetnice i proljetnice mogu se dobiti po vrlo povoljnim cijenama. Bugenvilije, petunije, potočnice, maćuhice i brojne druge vrste mogu se kupiti od 2,5 kuna po komadu pa naviše. Za one s prostranijim vrtom kojemu treba čuvar na raspolaganju su glineni kipići vrtnih patuljaka i Snjeguljica te statue raznih vrtnih životinja, poput ježeva i kornjača u prirodnoj veličini.

Mislilo se i na djecu, a njima je osobito zanimljiv bio neobičan vrtuljak. Umjesto glomaznog željeznog ringišpila kakav se viđa po kirvajima, jedan mještanin je od greda sastavio drveni. Na štrikove je objesio košare za drva, ugradio naslonjače i tako načinio udobne leteće fotelje. Ringišpilu je dodijelio i prefiks eko, jer osim što je cijeli od prirodnog materijala, ne troši struju nego se pokreće na vlasnikov pogon. Tu zabavnu rekreaciju domišljati seljanin omogućio si je probušivši nosivu gredu štapom čijim zavrtanjem pokreće instalaciju i uveseljava djecu.

Sudeći prema odazivu posjetitelja koji su na dva dana okupirali Dalj Planinu, ideja Agencije lokalne demokracije iz Osijeka o organiziranju ovog sajma prije četiri godine bila je pun pogodak. Uz potporu stranih donatora, Agencija je provela istraživanje lokalnih običaja, zanata i mogućnosti rada obiteljskih gospodarstava.

Kad su uvidjeli da Općina Erdut ima ne samo potencijale, nego i brojne postojeće proizvođače cvijeća koji moraju voziti proizvode na prodaju u Osijek ili Vukovar, sajam je osmišljen da obrne proces i namami građane na dolazak na selo, barem na jedan vikend, za početak. Uspjeli su i ujedno se ugodno zabavili.