SUKOB VRSNIH ZNANSTVENIKA

Đikić napustio Radmanov Institut

Bionic
Reading

Profesor Ivan Đikić neće višer raditi na Mediteranskim institutu za istraživanje života u Splitu zbog optužbi kojeg je na njegov račun iznio profesor Miroslava Radman

Radman je Đikića optužio da u sprezi s Emilom Tedeschijem, predsjednikom Uprave Atlantic grupe, želi preuzeti Institut. Đikić kaže da su ga Radmanove optužbe 'šokirale i ražalostile', piše hrt.hr. te je svoj Laboratorij za tumorsku biologiju odlučio je premjestiti u Frankfurt.

Đikić kaže da je posljednjih godina mnogo znanstvenika otišlo iz Medlisa. Radman u proteklih pet godina, unatoč obećanjima, nije osigurao ni jedan euro iz inozemstva kojim bi financirao rad Medilsa, a kritizira Vladu i grad Split koji su uložili 35 milijuna kuna i na korištenje dali vrijednu zgradu, te donatore koji su financirali rad posljednje tri godine. Đikić kritizira i autokratski način vođenja Instituta.

Problemi na Institutu nastali su u jesen 2009. kada su tri četvrtine domaćih sponzora otkazale sponzorstvo. Radman vjeruje da je kriza učinila svoje, zahvalan je na dvogodišnjim donacijama, ali se neugodno iznenadio identičnim formulacijama opravdanja otkazivanja ugovora koje je dobio od različitih tvrtki, pa drži da se radi o 'rečenicama kopiranim iz jednog uzurpatorskog pisma', piše Slobodna Dalmacija.

'Znajući da neću popustiti, njihov je mali plan da me se makne s kormila MedILS-a. Jedva čekam prepustiti kormilo onomu za kojeg ću vjerovati da zna upravljati MedILS-om onakvim kakav sam obećao Vladi', kaže Radman. Ističe da će, ako Vlada promijeni mišljenje, MedILS preseliti u dvorac u Saint Tropezu koji mu stoji na raspolaganju.

Ti su se sponzori žalili na netransparentnost i nered u MedILS-u. Radman zaključuje da se radi o sovjetskoj metodi neprijateljskog preuzimanja po formuli 'kod vas je nered, evo nas da uspostavimo red'.

'Tko god širi te lažne informacije, ne čini dobro MedILS-u ni znanstvenicima koji tamo rade. Atlantic grupa je jedan od najvećih donatora MedILS-a i uvijek sam isticao njihovu pomoć kao i drugih donatora, jer su nam omogućili rad u Institutu zadnje tri godine.

HAZU ne želi Đikića

Prof. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Sveučilištu Goethe i direktor centra izvrsnosti u Frankfurtu, na sjednici Razreda za medicinske znanosti u ožujku nije dobio dostatan broj glasova da postane kandidat tog razreda za dopisnog člana na skupštini HAZU. 


Emil Tedeschi radio je i kao član UV MedILS-a zajedno s Antom Čičin-Šainom te u kratkom vremenu napravio jako puno za napredak MedILS-a, na čemu smo mu zahvalni. Činjenica je da osnivači Instituta nisu formirali Vijeće donatora pune četiri godine, iako je to bila jedna od obveza u Sporazumu o osnivanju. Nije formirano ni povjerenstvo za praćenje provedbe sporazuma u koje su Grad Split i MZOS zajedno sa znanstvenicima trebali pratiti rad Instituta', kaže pak Đikić. Dodaje da je to, uz gospodarsku krizu, razlog odustajanja sponzora.

Đikić odbija svaku insinuaciju o njegovoj povezanosti u demontažu Instituta. Osobnih animoziteta i prijepora između njega i Radmana, tvrdi, nema. Prisutna je tek konceptualna razlika u daljnjem razvoju Instituta, pri čemu osnivači Marija Alačević i Miroslav Radman izjavljuju da je MedILS njihov privatni institut u kojemu imaju sve ovlasti, a kome od znanstvenika to ne odgovara, može otići. Kaže kao od 20 znanstvenika, koliko ih je radilo krajem 2008, na MedILS-u radi tek šest ili sedam.
Radman se ne boji za nastavak rada Instituta. Dobio je na potpis petogodišnji suradnički ugovor MedILS-a sa francuskom državnom Agencijom za atomsku energiju, pri čemu oni pokrivaju 70 posto, a MedILS 30 posto troškova, uključujući plaće znanstvenika.

Radman kritizira Ministarstvo znanosti da ignorira MedILS. 'Sve dok me u Hrvatskoj MZOS hrabro šalje u magareću klupu, jer, dovraga, ipak sam neki savjetnik Vlade za znanost, i dok me hrvatska 'elita' mrzi, a u Francuskoj me slave na naslovnici uglednog tjednika kao jednog od 'papa francuske molekularne biologije', ja ću jednom nogom ostati u Parizu', kazao je Radman.