OTKRIO IMENA ZAŠTIĆENIH SVJEDOKA

Šešelj optužen za uvrede Haškog suda

21.01.2009 u 20:32

Bionic
Reading

Protiv ultranacionalističkog srpskog čelnika Vojislava Šešelja, kojem se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, vodit će se postupak na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) jer je otkrio identitet svjedoka, objavio je ICTY u srijedu

Knjiga koju je Šešelj objavio 'sadrži brojne podatke o trojici zaštićenih svjedoka, posebice njihova imena, profesije i mjesta boravka, što omogućuje njihovu identifikaciju', prema dokumentu koji je objavio ICTY.
Vojislav Šešelj (54) uvrijedio je sud, precizira sudac Carmel Agius, koji je predložio imenovanje vanjskog tužitelja koji će pokrenuti procese.

Tužiteljstvo je u nekoliko navrata upozorilo da Šešelj pokušava zastrašiti svjedoke. Šešelj se sam brani pred ICTY-jem.
Tužitelj je u rujnu tražio da Šešelja brani odvjetnik.
Tužiteljstvo je 15. siječnja tražilo prekid procesa jer je 'procedura ugrožena'. Sud je obvezan jamčiti sigurnost žrtava i svjedoka, argumentirao je tužitelj Daryl Mundis.

U početku siječnja Šešelj je izjavio da ne kani pozvati svjedoke ili prodastrijeti dokumente u svoju obranu, kad tužitelj završi izlaganje dokaznih elemenata.
Šešelj je 28 dana štrajkao glađu na početku suđenja u studenome 2006. tražeći pravo da se sam brani, što je i postigao.

On iz svoje ćelije u Den Haagu vodi prvu stranku beogradskog parlamenta, Srpsku radikalnu stranku (SRS), i uživa veliku popularnost u Srbiji.