USTAVNE PROMJENE

Kosor i Milanović dogovorili tajni sastanak

09.05.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Sastanak premijerke Jadranke Kosor i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića planiran je za ponedjeljak u 17 sati u Banskim dvorima, a trebali bi razgovarati o ustavnim promjenama

Zoran Milanović potvrdio je Večernjem listu da se nalazi s premijerkom Kosor te izrazio zadovoljstvo što se Vlada odazvala nakon više od mjesec dana javnih poziva.

'Vjerujem u dogovor jer je jedino sporno pitanje uvijek bilo glasovanje dijaspore, a oko svega drugog smo se lako i jednostavno dogovorili', rekao je Milanović. Martina Banić iz glasnogovorništva Vlade nije potvrdila informaciju o sastanku.

Prema pisanju Večernjaka, HDZ-u su potrebni glasovi SDP-a jer bez njih ne mogu izglasati promjene Ustava čak ni ako im se priklone zastupnici svih drugih parlamentarnih stranaka.

Konkretno, navodi Večernji list, iz SDP-a ne traže ukidanje prava glasa dijaspori, pri čemu dijaspora i kolokvijalno, ali i u političkim planovima uvijek znači samo hrvatske državljane u BiH, već će insistirati na tome da se može glasovati samo u diplomatskim predstavništvima. Konzulati i veleposlanstvo su, tvrde, jedine ekspoziture hrvatske države i zato bi se samo u njima, a nikako u prostorijama udruga ili općina (koje su zapravo sjedišta tijela izvršne vlasti drugih država) smjelo glasovati. HDZ se takvom prijedlogu opire jer je po sadašnjem izbornom rješenju broj zastupnika iz dijaspore proporcionalan broju izišlih birača, a taj broj bi se vjerojatno smanjio ograniči li se drastično broj glasačkih mjesta.