PREGAZIO GA VOZILOM

Potukli se 'stari' i 'novi' taksisti u Osijeku

08.05.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Incident se dogodio u noći na Tvrđi kada se jedan od starih taksista automobilom zaletio u Zorana Zeku i Klaudija Klajna, kojemu je prešao preko noge i udario ga u prsa

Dolaskom riječkog taksi prijevoznika u Osijek nastupila je borba za tržište između novog koncesionara i 'starih' osječkih taksista. Cammeo nastoji privući građane promotivnim cijenama (13 kuna za pet kilometara vožnje), a stari odgovaraju s još povoljnijom ponudom – 12 kuna za pet kilometara. Nižu se optužbe, a sukob kulminira preksinoć fizičkim nasiljem oko dva sata poslije ponoći, kada se jedan od starih taksista automobilom zaletio u dvojicu djelatnika novopridošle tvrtke Cammeo – Klaudija Klajna i Zorana Zeku u Tvrđi.

Dok se Zeko uspio izmaknuti Klajn je prošao lošije. Kako je za Novi List rekla Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske, iako je vozač Cammea lakše ozlijeđen, vozaču koji ga je umalo pregazio slijedi kaznena prijava zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede. Kako doznajemo, riječ je o Vladimiru Vodopiću, glasnogovorniku starih taksista, koji je već imao nekoliko incidenata s novim taksistima.

'Vozač taksija Cammeo u 2,55 sati javio je da mu je 57-godišnji Osječanin svojim taksijem namjerno prešao kotačem preko noge. Pregledan je u osječkom KBC-u gdje su mu utvrđene lakše ozljede', ističe Edita Roterbauer. U dogovoru s Državnim odvjetništvom policija će podnijeti i posebno izviješće, a neslužbeno doznajemo da se radi o tri prijašnja obračuna među taksistima.

Taj je događaj jedan u nizu onoga što se unazad nekoliko mjeseci događa na taksi-tržištu u Hrvatskoj, a što se sve više pretvara u ratno stanje. Od Dubrovnika, gdje se taksisti obračunavaju sudaranjem automobila, preko Zadra u kojem stari taksisti prijete novima, sve do osječkog slučaja koji je sada eskalirao.

Ozlijeđeni taksist Klaudijo Klajn kaže da nije imao kamo uzmaknuti.

'Stajao sam ispred žardinjere na pločniku, zajedno s kolegom i čekajući putnike. Mislio sam da će nas stari taksist i ovaj put samo vrijeđati i psovati, što učestalo radi. No, on je dodao puni gas i naglo skrenuo automobilom prema nama, prešavši mi preko noge i udarivši me automobilom u prsa. Jakna mi je zapela za retrovizor pa me je povukao nekoliko metara za sobom dok je bjesomučno vozio u Tvrđi krcatoj ljudima u uskoj ulici, priča Klajn, sretan što se ipak snašao i uspio otrgnuti jaknu s retrovizora i tako izbjeći još teže ozljede'.

'Ne mogu vjerovati da se stari taksisti tako bahato i agresivno ponašaju, a mi samo radimo svoj posao kao i oni', kaže Klajn. Njegov kolega Zeko dodaje da je napisao tri prijave protiv vozača, te da ne razumije taksiste koji su ga jučer došli braniti jer se, kako kaže, i sami žale da imaju problema s njim. Kosta i Vlado Minovski, direktor i vlasnik Cammea, kažu da će tužiti počinitelja, a i Klajn će podnijeti privatnu tužbu.

'Mom su djelatniku liječnici utvrdili ozljede zbog kojih šepa. Zbog toga što vuče nogu i teško hoda poslali smo ga na liječenje i daljnje pretrage. Nadali smo se da će napadi s vremenom prestati, ali su postali sve učestaliji i ozbiljniji. Već smo nekoliko puta zvali policiju u pomoć, kaže Kosta Minovski. U Cammeu kažu da njih ne smeta poslovanje taksi-obrtnika, ali ovakve stvari više neće tolerirati'.

'Isti vozač, član osječkog udruženja taksista, pravi incidente stalno. Danju spava, a noću nam prkosi. Uopće ne radi svoj posao nego psuje putnike, vrijeđa... To nije lijepo čuti na kolodvoru kada turist prvi put siđe s vlaka ili iz autobusa. Tako se srozava ugled Osijeka, a mi smo upravo došli podići razinu taksi-usluge. Prije neki dan vozač našeg minibusa s osam putnika jedva je izbjegao direktan nalet istog taksiste koji je naglo prešao iz suprotnog smjera na stranu mog vozača nakon čega se ponovno vratio u svoj prometni trak. Ne znam zašto mu se još uvijek dozvoljava da vozi?

U pitanju je sigurnost putnika kojih dnevno prevezemo više od 1.500. Pitam se što je sljedeće, da ne povuče pištolj ili baci bombu?! To je opasan čovjek, ali on mora znati da ovo nije Afganistan, nego Hrvatska', dodaje Kosta Minovski.