Hrvatska POLICIJSKI RAVNATELJ GRBIĆ U OSIJEKU

'Nakon navijačkih nereda bio sam ljut i tužan'

Da je današnje uhićenje dvojice visokopozicioniranih čelnika HEP-a i šibenskog TLM-a posljedica višemjesečne kriminalističke obrade, potvrdio je u Osijeku ravnatelj policije Oliver Grbić i najavio da će kaznenom prijavom najvjerojatnije obuhvatiti pet osoba

Iako precizno upoznat s uhićenjem bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, ministar Karamarko je odgovor na to pitanje prepustio ravnatelju policije jer su ga već 'optuživali da komentira pojedine slučajeve'.

'Sagledavali smo element kupoprodaje električne energije. Usporedbom cijena na tržištu i onih po kojima je prodavana TLM-u, HEP je oštećen za gotovo 600 milijuna kuna. Kako je predmet kriminalističkog istraživanja Uskočki, ne mogu ga podrobnije komentirati', zaključio je Grbić.

Priznao je i da je nakon nogometne utakmice na Dinamovu stadionu bio istodobno ljut i tužan, jer sve što se ondje događalo posljedica je lošeg stanja u nogometu i na tribinama. 'Odlučni smo se suočiti s problemom huligana na nogometnim stadionima i ovoga tjedna osnovali smo radnu skupinu na čelu s državnim tajnikom Ivicom Buconjićem u kojoj su naši najbolji stručnjaci. U pripremi izmjene zakona tražit ćemo jaču kaznenopravnu zaštitu službenih osoba i represiju prema onima koji unose pirotehnička sredstva na stadione. Sve što se događa ovoga tjedna nije usmjereno prema navijačima, nego prema huliganima koji na stadion dolaze isprovocirati sukob i liječiti svoje komplekse', ustvrdio je Grbić.

Goran Flauder
Tomislav Karamarko i Ivica Dačić
Dvojica čelnika MUP-a u Osijeku su se danas poslijepodne sastala s kolegama iz Republike Srbije kako bi objavili početak suradnje dviju policija na osnivanju zajedničkog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, potpisane 25. svibnja prošle godine.

'Velik je promet kriminala kroz naše države i, ako smo dosad bili korak, dva iza organiziranih kriminalaca, sada ćemo doći ispred njih. Ovo je rijetko viđen primjer suradnje dviju policija u Europi, neovisne od međusobnih političkih odnosa', rekao je ministar Karamarko.

Njegov srpski kolega Ivica Dačić, koji je prigodom jednog boravka u Hrvatskoj predložio osnivanje Centra gdje bi se prikupljala i neposredno razmjenjivala saznanja i procjenjivale prijetnje u regiji, ustvrdio je da je kriminal zajedničko zlo protiv kojega se moramo zajednički i boriti.

'Nema naših i vaših kriminalaca i, kako bismo probleme rješavali u stvarnom vremenu, informacije kojima raspolažemo moramo razmjenjivati odmah. Da nije bilo takve koordinacije pri uhićenju osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića, neki ne bi bili uhićeni. Zato nakon nekoliko uspješnih akcija javnost od nas očekuje još više. Predstojećih mjeseci utvrdit će se pravni temelj za postojanje i financiranje Centra te postupanje u zajedničkim akcijama i utvrđivanje međusobne sigurne komunikacije. Kontaktna točka bit će uz granični prijelaz kod Bajakova i tu će predstavnici naših policija zajedno raditi', rekao je Dačić i ustvrdio da je to revolucionarni i povijesni događaj dviju država te da malo policija u svijetu ima otvoreniju suradnju, koja je mnogo naprednija od političke.

Ministar Karamarko rekao je da nikome nije jasno zašto je hrvatska policija 2003. godine iz sustava izbacila konje, koje je dotad koristila prvenstveno za ophodnju državne granice. 'Malo koja država u Europi nema konjicu, pa ćemo je imati i mi. Spekulacije da to činimo pripremajući se za nekakve socijalne nemire totalne su gluposti. Konje ćemo koristiti za ophodnje po lokalitetima gdje ne možemo ići vozilima, po Maksimiru ili po Jarunu, a svaka normalna policija koristit će i to sredstvo u slučaju velikih nemira oko stadiona ili ugroze sigurnosti građana i policajaca', poručio je Karamarko.

Srpskog ministra Dačića hrvatski su kolege neformalno pitale i zašto košarkaš Partizana, Kecman, koji je Ciboni u Zagrebu zabio koš u posljednjoj sekundi, nije otišao na večerašnju utakmicu Final-foura s Olimpiakosom. 'Odgovorio sam im da nije bilo potrebe jer on može pogoditi koš iz Beograda', duhovito je zaključio susret ministar Dačić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još