JOSIPOVIĆ O MRAVKU

'Hrvatski zakoni poznaju i oduzimanje imovine'

07.05.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Predsjednik RH Ivo Josipović izjavio je danas kako očekuje da će se istraga protiv bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka dovesti do kraja, kao i svi drugi predmeti, a da će onda sud presuditi je li Mravak kriv ili nije.

Josipovića su novinari u saboru, gdje je nazočio prijamu u povodu 65. obljetnice pobjede nad fašizmom, zamolili da komentira Mravkovo uhićenje, odnosno nagađanja da je sudjelovao u ilegalnoj preprodaji struje mostarskom "Aluminiju", uz znanje nekih bivših državnih dužnosnika.

"Hrvatska se opredijelila za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, bez obzira gdje je on lociran, u gospodarstvu ili u politici. Očekujem od policije i Državnog odvjetništva da taj, kao i svaki drugi predmet, istraži do kraja, bez obzira o kome je riječ, a sud će presuditi je li kriv", rekao je Josipović.

Podsjetio je i da hrvatski zakoni, uz neposredne novčane ili kazne zatvora, poznaju i oduzimanje imovinske koristi.

"Uvjeren sam da će presuda reflektirati stvarno, i činjenično i pravno stanje", rekao je Josipović.

Komentirajući rokove za provođenje vladinih mjera, Josipović je kazao kako je riječ o opširnom materijalu, s kojim još do kraja nije upoznat. Ponovio je, međutim, da reformu reformu treba podržati i provesti.

"Nadam se da su mjere efikasne, da su pravovremene i ono što uvijek ističem, očekujem da budu socijalno pravedne, ali reforme se moraju provesti", rekao je Josipović.

Predsjednik Sabora Luka Bebić nije želio komentirati Mravkovo uhićenje, a i ovoga je puta istaknuo kako se još 1990., kao član ustavne komisije, zalagao za trodiobu vlasti.

"Ostao sam na tome da svak radi svoj posao, bez obzira o kome se radi i kojoj političkoj boji pripada. Za to sam da trodioba funkcionira i u praksi, a ne samo deklarativno", rekao je Bebić.

Bivši predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak odvezen je na ispitivanje u policiju nakon jutrošnje premetačine HEP-ova stana u kojemu živi u Miramarskoj ulici u Zagrebu.

Službeno još nije objavljeno što se Mravku stavlja na teret i je li uhićen.

MUP je kratko priopćio da je riječ o istrazi vezanoj uz prodaju električne energije po nerealno niskim cijenama, štetnim za HEP, te je po nalogu USKOK-a počela kriminalistička istraga nad trojicom hrvatskih državljana zbog sumnje da su se udružili radi počinjenja kaznenih djela te zbog zloporabe položaja i ovlasti.