BIVŠE MINISTRICE O ŠIMONOVIĆEVOM ODLASKU

Škare Ožbolt: Nije baš izgarao!

05.05.2010 u 14:00

Bionic
Reading

Karijerni uspjeh ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, koji se uspinje na visoku dužnost u UN-u u jeku borbe protiv korupcije i ključnoj fazi pregovora Hrvatske s EU-om, za tportal su prokomentirale njegove prethodnice Vesna Škare Ožbolt i Ingrid Antičević Marinović

'Drago mi je da Šimonović ide u UN, za njega je osobno to dobra prilika, jer je u duši više diplomat nego političar. Vjerojatno ga je to više zanimalo nego ministarska funkcija', kazala je Vesna Škare Ožbolt, nekadašnja ministrica pravosuđa iz Sanaderove vlade.

No kako komentira činjenicu da je Šimonović, koji je na čelu Ministarstva pravosuđa, neobično važnog resora u Vladi, usred posla osjetio osobni izazov nakon što je ugledao oglas u The Economistu i aplicirao za mjesto u UN-u, a predsjednicu Vlade izvijestio o tome tek kada je saznao da je ušao u drugi krug?

'Ja sam zaista gorjela za tu poziciju kad sam bila ministrica pravosuđa, nisam imala subote, nedjelje niti praznika, nije mi padalo na pamet tražiti drugi posao', prisjeća se svojih ministarskih dana Vesna Škare Ožbolt.

Ova gorljiva političarka, nekadašnja Tuđmanova savjetnica, poznata je i po tome što se nakon poroda rekordno brzo vratila na posao. Nije fascinirana angažmanom aktualnih ministara u Vladi i njihovom predanošću poslu: 'Nisam više u politici, pa gledajući ovako 'ohlađena' mogu reći - nije samo Šimonović taj koji ne 'izgara'. Kada bi postojalo nekakvo mjerilo koliko ministara 'izgara' na toj poziciji, dobili bismo šarenu sliku. Šimonovića je samo ta prilika razotkrila, da ode prije nego mu je mandat završio, ta mu je pozicija očito bila 'udica'', procjenjuje bivša ministrica.

I sama se prije nekoliko godina imala priliku okušati u međunarodnoj politici, no nije je iskoristila: 'Amerikanci su mi 2007, kad sam bila u Gruziji, nudili da postanem savjetnica iračkog premijera, zajedno s Putinovim bivšim savjetnikom Andrejem Ilarionovom, što sam odbila', kazala je Škare Ožbolt.

Za konačnu ocjenu ministrovih rezultata, Škare Ožbolt misli da treba pričekati ovisno o tome kako će se odvijati pregovori s EU-om: 'Sve ovisi o tome hoće li se otvoriti poglavlje ili ne. Ostane li zatvoreno, onda je to apsolutno druga priča i treba sagledati sve postignute rezultate. Reforma pravosuđa nije samo borba protiv korupcije, EU je financirao reorganizaciju mreže sudova, a koliko ih je smanjeno? Nisu topnički dnevnici jedini koji sprečavaju otvaranje pregovora u poglavlju o pravosuđu', zaključila je.

Ingrid Antičević Marinović: Možda bi ostao da je imao bolju vladu?

Ministrica pravosuđa iz Račanove vlade, Ingrid Antičević Marinović jako cijeni nestranačkog ministra Šimonovića, ističući da nije birao suradnike u Ministarstvu pravosuđa prema HDZ-ovim kriterijima te je pokrenuo kazneno-pravnu reformu koja je bila zaustavljena, pa zato njegov odlazak u UN ocjenjuje gubitkom za Vladu.

Ona ne zamjera Šimonoviću to što je usred mandata počeo tražiti drugi posao: 'Ova vlada je neodgovorna prema sebi, a ne Šimonović koji je aplicirao za UN, zbog toga ga nipošto ne smatram neodgovornim. Poznato je da su mnogi dužnosnici u UN-u i EU, osim profesionalnih uspjeha, ranije imali političke dužnosti u matičnim zemljama.'

Neodgovorno i nemoralno jest, kaže Ingrid Antičević Marinović, ako se politička pozicija kao što je ministarska koristi za vlastitu korist, odnosno stvaranje veza koje će im kasnije kad odu iz politike dobro doći za privatni biznis.

Ne osporavajući činjenicu da je UN veliki profesionalni izazov, SDP-ova političarka upozorava da Šimonovićev odlazak puno govori o stanju u Vladi: 'Možda ne bi razmišljao o odlasku u UN da je mogao više napraviti u Vladi, a ovako je vidio kako se sve to u Vladi samo vrti u krug i da se važne stvari ne mogu dogoditi', ocijenila je.