PORAZNA STATISTIKA

Od 20 zatvora i kaznionica nepravilnosti u njih 16

21.01.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da su tijekom obavljenih rotacija upravitelja u 20 zatvora i kaznionica nepravilnosti utvrđene kod njih 16, dok su zakon i pravne propise dosljedno primjenjivali kaznionice u Požegi i Valturi te zatvori u Požegi i Puli

Analiza stanja tijekom rotacija upravitelja i određeni navodi iz anonimnih predstavki o poslovanju dijela kaznenih tijela, ukazali su na potrebu detaljnijeg praćenja stanja u pojedinim kaznionicama i zatvorima.

Nadzori su obavljeni nadzori u kaznionicama u Lipovici-Popovači i Turopolju, zatvorima u Gospiću, Sisku, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu te u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Tijekom njih su utvrđene nepravilnosti i propusti pa su poduzete mjere za njihovo otklanjanje.

U sisačkom i šibenskom zatvoru utvrđeno je da su zakon kršili upravitelji.

Upravitelj sisačkog zatvora je razriješen, udaljen iz službe i protiv njega je pokrenut postupak zbog povrede službene dužnosti.

Drugi nadzor u tom zatvoru proveden je zbog izjave o navodnom spolnom uznemiravanju službenice od načelnika Odjela osiguranja, no utvrđeno je da je izjava neistinita.

Upravitelj šibenskog zatvora je zbog kršenja zakona premješten na drugo radno mjesto niže složenosti i protiv njega je pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.