GUŽVA NA PANTOVČAKU

Novih 13 savjetnika predsjednika Josipovića

04.05.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Sve je življe na Pantovčaku. Predsjednik Ivo Josipović je osnovao još jedan savjet, četvrti po redu. Radi se o savjetu za vanjsku politiku i međunarodne odnose i u njemu sjedi 13 članova koji će ga savjetovati o ovaj tematici, uz postojećeg savjetnika na plaći Joška Paru

Uz Vijeće predsjednika republike za socijalnu politiku u kojem sjedi 16 članova i Savjet za gospodarstvo u kojem sjedi 18 članova te Savjet za veterane u kojem sjedi sedam članova, ukupan broj savjetnika volontera s današnjih 13 se popeo na 56 osoba. Uz volontere savjetnike, predsjednika savjetuju i 33 osobe na dužnosničkim funkcijama, iako su neki od njih također volonteri, ali rijetki.

Inače, u Savjetom predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku politiku predsjedavat će vječni Budimir Lonačar koji je savjetovao i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a bio je i posljednji generalni sekretar za vanjske poslove SFRJ.

U timu savjetnika nalaze se četiri profesora s Fakulteta političkih znanosti: Branko Caratan koji je ujedno i bivši veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji, Ivan Grdešić koji je obnašao dužnost veleposlanika RH u SAD-u, Damir Grubiša koji je također radio u diplomaciji te Radovan Vukadinović koji je redoviti profesor u mirovini. Osim njih tu su još i Krsto Cviić dugogodišnji urednik u The Economistu i politički analitičar za područje jugoistočne Europe, Ana Marija Bešker, bivša veleposlanica RH u Danskoj, Tvrtko Jakovina, izvanredni profesor na katedri za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Žarko Primorac, ekonomski stručnjak na području financija, Neda Ritz, novinarka HTV-a i bivša veleposlanica RH pri UNESCO-u, Davorin Rudolf, redoviti član HAZU-a, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Splitu i bivši veleposlanik u Talijanskoj republici te Dražen Vukov Colić, novinar i bivši veleposlanik RH u Austriji i Bugarskoj.

Josipović kaže da su u ovom, kao i u ostalim savjetima, pokrili različite poglede na vanjsku politiku, što je, prema njegovom mišljenju, dobro jer je za sukreatora vanjske politike važno čuti različita mišljenja. Josipović je rekao da su razgovarali o više tema od utjecaja regionalne politike na ulazak u Europsku uniju, suradnji s Vladom Republike Hrvatske te referendumu o Europskoj uniji koji dolazi.

'Neko od članova je sjajno rekao da u Europsku uniju ne ulazi samo hrvatska država, nego i hrvatsko društvo. To je konstatacija o bogatstvu promjena koje će se morati dogoditi ne samo u strukturama države, nego i u cijelom društvu da bismo bili ravnopravna članica i da bi naši građani uživali u onim dobrim stranama Europske unije koji se nalaze pred nama', rekao je predsjednik Josipović. Na kraju je napomenuo da su oni svjesni problema na putu u Europsku uniju, kao i onih koji će se tek pojaviti kad Hrvatska bude članica.