SEMANTIČKE PREPIRKE

Povjerenstvo za Inu krenulo sa svađom

04.05.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo za proces privatizacije Ine započelo je s radom u Hrvatskom saboru. Već na prvoj sjednici članovi vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a sukobili su se oko prve točke i donošenja poslovnika povjerenstva

HDZ-ovi članovi povjerenstva predvođeni potpredsjednikom Borisom Kunstom i Anom Lovrin tražili su da se uvede točka poslovnika prema kojoj će se točke dnevnog reda budućih sjednica donositi 'uz suglasnost predsjednice, potpredsjednika i tajnika'.

Na to su reagirali SDP-ovci Josip Leko i Gordan Maras koji su taj prijedlog shvatili kao pokušaj da neke važne točke što ne odgovaraju HDZ-u uopće ne dođu na dnevni red povjerenstva te su tražili da o dnevnom redu odlučuje samo SDP-ova predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec

'Ako je za dnevni red potrebna suglasnost, onda ispada da HDZ vodi povjerenstvo i da se točka koju HDZ ne želi nikada neće pojaviti na dnevnom redu povjerenstva', rekao je Maras.

Kunst je zatim pojasnio značenje riječi 'suglasnost' i rekao: 'Suglasnost, ako baš hoćete, znači složnost i skladnost, i nema potrebe da to smatrate prijetnjom. Ali ako već nećete riječ suglasnost, onda stavite dogovor.'

Maras je na to odgovorio da ne želi da se sjednica pretvori u raspravu o semantici, no već je u tom trenutku trajala sat vremena, a vodila se oko poslovnika. 'Zbog čega vas ta suradnja toliko opterećuje?', pitao je Maras HDZ-ovce.

Zlatko Koračević iz HNS-a zahvalio je Kunstu zbog poduke o značenju riječi suglasnost te je pripisao njegovom nastojanju da pokaže kakav je poznavatelj hrvatskog jezika: 'Da ne listamo rječnik – ne vidim razlike između suglasnosti i dogovora, ali vidim zamku. Zanima me samo hoće li se sve važne točke pojaviti na dnevnom redu?'

Predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec rekla je da je ono pri odluci o osnivanju dobilo svoje zadatke i da se sve te točke moraju uvrstiti na dnevni red bez daljnjega.

Izglasavanjem je prihvaćen HDZ-ov prijedlog o donošenju dnevnog reda 'uz dogovor predsjednice i potpredsjednika', a i prijedlog da se nakon zatvorenih sjednica javnosti obrati predsjednica povjerenstva s potpredsjednikom.

Sukob je nastao i oko toga koja će sjednica i zašto biti zatvorena za javnost. Dok su vladajući predlagali da se zatvore sve sjednice za koje postoje 'opravdani razlozi' da budu iza 'zatvorenih vrata', oporba to nije dopuštala.

'Koji su to opravdani razlozi? To je preširok pojam. Sjednice se zatvaraju samo kada postoje tajni i klasificirani podaci', rekao je Maras, a Ana Lovrin dodala da se treba štititi i osobna tajna. Odlučeno je da će biti zatvorene one sjednice na kojima bi se mogle odati informacije koje su zakonima zaštićene.

S obzirom na 'semantičke' prepirke koje su se događale na sjednicama povjerenstva za istragu kupovine kamiona u MORH-u, ove odluke mogle bi biti važne u nastavku rada ovog povjerenstva.

Povjerenstvo bi, naime, u tri mjeseca trebalo od Ine, Vlade, Hanfe i Fonda branitelja sakupiti sve dokumente vezane za postupak privatizacije Ine u posljednjih šest godina, pregledati ih i donijeti zaključak o tome kako je tekao taj proces. Ako nastave ovim tempom – primijetila je i predsjednica povjerenstva Zgrebec – zadani rok će biti prekratak.

Podsjetimo, povjerenstvo za kamione se nakon tri mjeseca razišlo i donijelo odvojene zaključke, a slučaj je završio na Županijskom sudu gdje je u tijeku postupak protiv bivšeg ministra obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića.