PREPORUČIO GA ŠIMONOVIĆ

Bošnjaković će biti novi ministar pravosuđa

04.05.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković naslijedit će Ivana Šimonovića na mjestu ministra, a ova odluka donesena je u dogovoru s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor

Bošnjakovića je za ministarsko mjesto predložio sam Šimonović, a na novu funkciju trebao bi stupiti čim aktualni ministar ode na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

Nije tajna da bi Šimonović želio otići tek kad završi posao oko otvaranja poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, u pregovorima Hrvatske s EU.

Više o datumu odlaska u New York Šimonović je rekao da će znati nakon četvrtka, kada ide na razgovore u UN.

'Od predsjednika Ive Josipovića i premijerke Kosor sam imao podršku, ali i jasan nalog da probam odgoditi taj prelazak dok se ne završi posao oko poglavlja 23', rekao je Šimonović.

Europska komisija još je prije godinu i pol ocijenila da Hrvatska ispunjava mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju, ali su onda neke zemlje članice odlučile blokirati to poglavlje nakon što je glavni haški tužitelj Serge Brammertz izrazio nezadovoljstvo zbog hrvatske suradnje glede pristupa vojnim dokumentima, odnosno topničkim dnevnicima iz Oluje.

Šimonović je protekli tjedan izjavio da je blokada toga poglavlja isključivo politički motivirana i da nema veze sa stanjem pravosuđa u Hrvatskoj.