GRAĐANI (NE) SVJESNI SVOJIH PRAVA

Vlasnici kartica mogu odbiti povećanje i smanjenje limita

04.05.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Vlasnici kreditnih kartica u Hrvatskoj odlučuju sami koje će dugove po karticama prve otplatiti u odnosu na ostale kredite, a osim toga, imaju mogućnost odbijanja povećanja, ali i smanjivanja kreditnog limita po kreditnoj kartici

To su neka od prava korisnika kreditnih kartica koja su u Hrvatskoj na snazi. Naime, nedavno je Velika Britanija najavila uvođenje novih prava za svoje potrošače po kreditnim karticama, zajamčena sporazumom koji je vlada u Londonu dogovorila s kartičarskim tvrtkama i kompanijama koje izdaju kartice trgovina, piše Vjesnik

Prema tom sporazumu, najskuplji dugovi po potrošačkim karticama morali bi se, suprotno sadašnjoj praksi (ali i praksi u Hrvatskoj), prvi vraćati, a potrošači bi imali pravo odbiti povećanje kreditnog limita te bi ga mogli u svakom trenutku i smanjiti.

Jedno od prava potrošačima u Velikoj Britaniji omogućilo bi i da dobivaju godišnji izvod i lakše uspoređuju troškove s drugim pružateljima usluga izdavanja kartica.

Taj dio prava, kažu u kartičarskim kućama ECC-u i PBZ Cardu, korisnici kartica u Hrvatskoj već sada mogu vidjeti putem on-line usluga.

U dijelu prava prema kojima bi potrošačima u Velikoj Britaniji bio zajamčen i dulji rok u kojem mogu odlučiti o neprihvaćanju povećanja zaračunate kamatne stope ili podizanja kreditnog limita u ECC-u kažu da zakon o potrošačkom kreditiranju, koji uvodi Hrvatska (usklađivanje zakonodavstvu EU-a), definira minimalni rok u kojem se mogu promijeniti uvjeti kreditiranja u slučaju povećanja kamatne stope.

Dio novih prava odnosi se i na one potrošače u kojima bi prijetile financijske teškoće. Njih bi štitile zabrane povećanja kreditnog limita i zabrana povećanja kamatnih stopa. Na taj dio u PBZ Cardu kažu da je kod njih kamatna stopa za potrošačke i revolving kredite fiksna, odnosno nepromjenjiva, te se na taj način ne mogu primijeniti pravila koja se uvode u Velikoj Britaniji.

Dodaju da je redoslijed zatvaranja potraživanja u Hrvatskoj određen odredbama Zakona o obveznim odnosima, i to na način da se prvo zatvaraju troškovi kamate pa glavnica.

Kod kartica American Express charge, navode primjer u PBZ Cardu, nema unaprijed određenog limita potrošnje, a prema ugovoru imaju pravo odbiti daljnju potrošnju ako postoje dospjele, a nepodmirene obveze, objašnjavaju u PBZ Cardu.

Za razliku od toga, primjerice kreditne kartice American Express s revolving kreditom imaju unaprijed dodijeljen kreditni limit s ugovorenom godišnjom fiksnom kamatnom stopom, a koji se određuje prema procijenjenoj kreditnoj sposobnosti korisnika kredita.

Visina odobrenog revolving kredita promjenjiva je i može se naknadno smanjiti ili povećati. O visini revolving kredita, kao i njegovim promjenama, korisnik kredita se obavještava pisanim putem, zaključuju u PBZ Cardu.