KNEZ BURIĆ

Direktor HTV-a dao si ulogu kneza Domagoja

03.05.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Direktor programa HTV-a Domagoj Burić završava ovih dana povijesni spektakl 'Hrvatski kraljevi' koji bi se na HRT-u trebao zavrtjeti do konca godine, a sam Burić u seriji tumači, a koga li drugog doli imenjaka - kneza Domagoja

Nakon 'Ludih rimskih careva', za koje je napisao scenarij i glazbu te potpisao režiju i u kojima mu je glumila supruga Jasna, Burić je ovoga puta za jednu od uloga odlučio angažirati samog sebe, dok kneza Mislava tumači producent serije Miro Rezić.

U vjerojatno najskupljem projektu Dokumentarnog programa HRT-a ove godine nema akademski obrazovanih glumaca, već su sve uloge pripale naturščicima. Tako većinu konjanika tumače Sinjani, bivši alkari, pa je uloga kneza Trpimira pripala alkaru Bošku Vladoviću.

Bivši alkar Boško Vladović tumači kneza Trpimira


Serija će imati osam epizoda po pedeset minuta, a uz to bit će snimljen i cjelovečernji igrano-dokumentarni film, making off u trajanju od 90 minuta, te dva zasebna dokumentarna filma o srednjem vijeku općenito i jedan dokumentarni film o stanju starohrvatskih arheoloških spomenika i lokaliteta.

Cijena spektakla, koji se u cijelosti snima u produkciji HRT-a, spada u domenu poslovne tajne, ali prisavski kuloari špekuliraju da je riječ o dva milijuna eura, dok izvori bliži ekipi na terenu tvrde da se radi o pola tog iznosa.

Glavni stručni suradnik serije je dr. Neven Budak, a obrađuje se razdoblje od doseljenja Hrvata do pada dinastije Trpimirovića, odnosno do dolaska Arpadovića.

Doznajemo da je serija u posljednjoj fazi - ostala su još snimanja u okolici Zagreba te studijski dio, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja ljeta.

Samo snimanje odvijalo se na lokacijama oko Sinja, Zagvozda, Like, Velebita i Paga, zbog čega je napravljena rekonstrukcija dvaju starohrvatskih sela (pored Zagvozda i u Ziru u Lici), a jedno će biti i zapaljeno za potrebe priče o upadu Ljudevita Posavskog u Dalmatinsku Hrvatsku.

Uz rekonstrukcije svih najvažnijih starohrvatskih crkvi, po prvi put rekonstruirana je hrvatska kraljevska kruna, a u serijalu se koristi i najmodernija digitalna tehnologija za rekonstrukcije građevina i umnožavanje vojski.