PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Hobotnicu korupcije nemilosrdno udariti po glavi!

03.05.2010 u 14:02

Bionic
Reading

Borba protiv korupcije i kriminala je borba za europsku Hrvatsku kojoj su predana sva državna tijela, rekao je u ponedjeljak predsjednik Ivo Josipović na Ekonomskom fakultetu povodom manifestacije Dani EU-a. 'Borba protiv korupcije je borba za europsku Hrvatsku. Sva tijela Republike Hrvatske predana su borbi protiv korupcije i kriminala, a suradnja s Vladom je odlična', rekao je Josipović

Predsjednik Ivo Josipović je istaknuo je da u zemlji 'nema te političke volje koja bi kočila tu štetočinsku ideologiju'. Korupcija, kako je kazao šef države, 'nema stranačku boju ni bilo koju drugu pripadnost', poručivši da u borbi protiv korupcije vlada puni konsenzus svih poluga vlasti.

Upozorio je da je najveća korupcija povezana s moći, tj. mogućnošću upravljanja javnim resursima.

'Tu hobotnicu moramo nemilosrdno udariti po glavi', poručio je predsjednik, ali i upozorio da će se Hrvatska, kao mnoge druge zemlje, susretati s odgovorom organiziranog kriminala koji zna biti brutalan.

Također je naveo podatak Svjetske banke prema kojem Hrvatska zbog korupcije i organiziranog kriminala godišnje gubi 12,5 milijardi kuna.

'Stoga je to ujedno i borba protiv gospodarske krize', rekao je Josipović, ne zaboravivši istaknuti da je borba protiv korupcije i važno moralno pitanje.

U svom govoru pred studentima, profesorima i predstavnicima diplomatskog zbora ,osvrnuo se na pristupne pregovore s EU-om i ocijenio da datum završetka pregovora ovisi o Hrvatskoj.

'Pravna država je uvjet europske Hrvatske', kazao je Josipović i dodao da je na EU-u da 'pravedno procjeni naše zalaganje i spremnost' za ulazak u Uniju.

Dani EU-a, ciklus predavanja i radionica o borbi protiv korupcije u organizaciji Hrvatska studentske asocijacije (HSA), ujedno obilježavaju i početak tradicionalnog, 10. po redu Europskog tjedna Delegacije Europske unije u RH.

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske komisije, govoreći o korupciji kazao je da je to vjerojatno jedan od najtežih problema s kojima se zemlje suočavaju.

'Korupcija potkopava same temelje društva', rekao je Vandoren i citirao riječi premijerke Kosor o 'nultoj stopi tolerancije prema korupciji'.

U Hrvatskoj, kako je rekao, postoji 'politička odlučnost' glede borbe protiv korupcije i poručio da u toj borbi 'politički pritisak nikada ne smije popustiti'.

Osvrnuvši se na 'poglavlje svih poglavlja', pregovaračko poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava - izrazio je uvjerenje da će pregovori o tom poglavlju biti 'pozitivno zaključeni' te da 'ćemo u europskoj kući uskoro doći i do 28. kata'.