TKO SE BOJI NAVIJAČA JOŠ?

Radikalna mjera - ostavka Đurđe Adlešič

03.05.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Po tisućiti put i danas opet slušamo prazna obećanja vladajućih da je divljanju na stadionima odzvonilo jer će oni jednoga dana uvesti radikalne mjere protiv huligana. Premijerka Jadranka Kosor prigodno je bijesna, a u nemogućnosti da smisli bolje rješenje, priča o drastičnim, drakonskim, radikalnim mjerama

Koliko se vjeruje prijetnjama drakonskim kaznama za nasilne navijače, najbolje pokazuju snimke sa subotnjeg krvavog maksimirskog derbija – navijači se boje policije manje nego što se premijerkaJadranka Kosorboji šišmiša. A i zašto bi ih bilo strah? Progonit će ih se 'zbog narušavanja javnog reda i mira'. Nijedan divlji navijač u Hrvatskoj nikad nije kažnjen za zlodjela.

Samo dan prije krvavog obračuna u Maksimiru donesene su smiješne presude Dinamovim nasilnim navijačima koji su bili optuženi za pokušaj ubojstva dvojice navijača splitskog Hajduka 2001. godine. Trojica suoptuženih Hasan Kurtić,Domagoj Štefanac i Enes Demirović kažnjeni su uvjetno (?!) s po osam mjeseci zatvora, a vođa BBB-a Goran Hajduković zvani Čupko oslobođen je optužbi.

Huligani se ne boje policije
Šake, palice, nož i - ništa

Slavnog Čupka teretilo se da je nakon utakmica Dinamo - Slaven Belupo i Varteks - Hajduk s prijateljima došao u kafić u Ulici Hrvatskog proljeća jer je doznao da su ondje navijači Hajduka. U kafiću su hajdukovce napali šakama i palicama, a Čupko je navodno nožem izbo Serafina Kodića i teško ga, a Antuna Ćurića lakše ranio. Za takva nedjela u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, da Englesku ne spominjemo, ekspresna zatvorska je kazna neizbježna.

Prije deset godina slobodni Čupko bio je među osmoricom BBB-a koji su zbog tučnjave s policijom u Milanu, uoči utakmice pretkola Lige prvaka između Milana i Dinama, kažnjeni petogodišnjim progonom iz te zemlje. Tada je uhićeno 60-ak zagrebačkih navijača. U Hrvatskoj za navijačko divljaštvo nikad nije kazneno odgovarao, ni Čupko ni bilo tko drugi.

Čeka se, valjda, da nam se dogodi ubojstvo, kao što je to čekala i Srbija, pa da navijače - huligane stignu zaslužene kazne.

Adlešič i Rončević u londonskom šopingu

Prijetnje nasilnim navijačima kakve slušamo danas bile su navlas iste kao i 2008, kad su BBB-i rasturili središte Praga i kad je začet krnjavi Zakon o navijačima. Propisivanje odgovarajućih kazni i tad je izostalo, BBB-i su onda razvalili i Temišvar, ali si je zato potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič pridjenula nadimak 'čelična lady' samo zbog toga što je intenzivno putovala na izlete u London. U putnim nalozima pisalo je da tamo odlazi zbog uvođenja 'drakonskih kazni' za nasilne navijače.

S obzirom na rezultate tih odlazaka u Englesku, bit će prije da je s ondašnjim ministrom policije, a danas optuženikom za slučaj kamioni Berislavom Rončevićem, išla u šoping po Oxford Streetu i u prigodno razgledavanje Arsenalovog stadiona.

Zahrđala 'čelična lady'

'Đurđa, daj četiri Pana i zakon o navijačima'

Od zahrđale 'čelične lady' danas ni pisma ni razglednice, kao da je propala u rupu pod tribinama Dinamovog stadiona. Kao da se sve to nje uopće ne tiče, kao da to nije bila glavna okosnica izbornog programa i kao da joj to nije, uglavnom, jedini 'smislen' posao o kojem se u Banskim dvorima uopće i brine. Da se razumijemo, za nonšalantno divljanje na stadionima odgovorni su svi – HDZ-ova parlamentarna većina koja je donijela loš zakon, sama premijerka Jadranka Kosor i njezini 'nestranački' ministri Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović koji bolji nisu ni predložili. Ali, svi se oni danas mogu izvlačiti na to da su čekali da svoj dio posla završi tzv. čelična lady.

Budući da ona svoj dio posla nije napravila, budući da je previše našeg novca i strpljenja potrošila, a i premijerka obećava radikalne mjere, može krenuti od traženja ostavke potpredsjednice svoje vlade Đurđe Adlešič. Ako ni zbog čeg drugog, a ono zbog nesretnog policajca koji je zauvijek ostao bez oka.