ZAMRZAVANJE MEDIJSKE SLIKE

Novinari najavili generalni štrajk

03.05.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ikakva ugovora, rad bez plaće i bez doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika i stalni pritisci, situacija je u kojoj danas rade hrvatski novinari, a na njihovu svakodnevicu upozoreno je povodom Svjetskog dana slobode medija u HND-u

'Početkom devedesetih očekivalo se da će novinarstvo doživjeti procvat. Danas to više nitko ne spominje i svijetla budućnost se ne vidi', kazao je predsjednik HND-a Zdenko Duka koji je podsjetio da će za mjesec dana biti dvije godine od brutalnog premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, a nalogodavci još nisu pronađeni.

Članovi HND-a i Sindikata novinara Hrvatske podsjetili su na konferenciji za medije na to da punih sedam godina traju pregovori oko nacionalnog kolektivnog ugovora koji su danas vraćeni na početak, zbog čega je, ako se stvari do jeseni ne definiraju, moguće 'zaustavljanje rotacija i gašenje odašiljača'.

'Pokušat ćemo napraviti još jedan napor prema zaključivanju kolektivnog ugovora, jer on je potreban. Međutim, spremni smo još vrlo kratko čuvati socijalni mir', napomenuo je zamjenik predsjednice SNH Marijan Belčić.

Gabrijela Galić, predsjednica SNH, podsjetila je da samo čvršćim organiziranjem novinari i ostali medijski djelatnici mogu izboriti svoja prava, a istovremeno se na taj način mogu oduprijeti uništavanju profesije. Također, dodala je da je povezanost izdavačkih kuća itekako vidljiva, jer nije slučajno da u tri medijske kuće istovremeno uprave traže od radnika da pristanu na smanjenje plaće od 15 posto.

'Nikad nećemo imati slobodne medije koliko želimo, ali uvijek možemo korak više', zaključio je član izvršnog odbora SNH Anton Filić.