NA DAN SLOBODE MEDIJA

Novinari istraživači odbili ručak s Karamarkom

03.05.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Zbor istraživačkih novinara u otvorenom pismu podsjeća Tomislava Karamarka, ministra unutarnjih poslova, da se na Međunarodni dan slobode medija navršilo točno 700 dana od brutalnog napada i pokušaja ubojstva Dušana Miljuša, novinara Jutarnjeg lista. Policija još uvijek nije otkrila ni napadače ni naručitelje, unatoč čvrstim obećanjima da će slučaj biti riješen, podsjeća Zbor istraživačkih novinara u priopćenju za javnost

Osim Dušana Miljuša, zbog ozbiljnih prijetnji policijsku zaštitu ima još troje novinara i jedna novinska redakcija, stoji u tekstu priopćenja.

Zbor poziva Tomislava Karamarka, ministra unutarnjih poslova, da umjesto poziva novinarima i urednicima na radni ručak, na Dan slobode medija jasno i javno kaže dokle se stiglo u istrazi o napadu na kolegu Dušana Miljuša i ostale novinare izložene prijetnjama. U pozivu MUP-a na radni ručak spominju se 'društvena odgovornost' medija vezana uz izvještavanje i policija kao značajna 'karika u stvaranju preduvjeta za potpunu slobodu medija'. Zbor smatra da će policija najveći doprinos slobodi medija dati otkrivanjem napadača na novinare. Također smatraju da kaznene prijave i tužbe koje ministar unutarnjih poslova podnio protiv troje novinara nisu doprinos slobodi medija. Radi svega navedenog, članovi Zbora pozvani na obilježavanje Dana medija u MUP-u na taj poziv neće se odazvati.

U povodu Dana slobode medija Zbor istraživačkih novinara posebno upozorava na pogubnu spregu krupnog kapitala, politike i vlasnika medija, činjenicu da je stanje u medijima gore nego devedesetih budući da su tada postojali slobodni mediji a danas više ne – najbolji dokaz za naše tvrdnje je mafijaško ubojstvo suvlasnika Nacionala i novinara Ive Pukanića za koje još uvijek nije poznat ni motiv ni naručitelj, neprihvatljivo policijsko maltretiranje slobodnog blogera Marka Rakara te kaotično stanje, pad profesionalnih standarda i krizu vodstva na HTV-u.