OD MESIĆA TRAŽI SKIDANJE TAJNE

Šeks traži tajni dokument za svjedočenje na suđenju Glavašu

21.01.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks potvrdio je danas da je od predsjednika Republike Stjepana Mesića zatražio da skine oznaku državne tajne s dokumenta iz 1991., kako bi mogao svjedočiti na suđenju Branimiru Glavašu optuženom za ratne zločine

Šeks je Hini pojasnio da je riječ o odluci od 27. srpnja 1991., kojom je predsjednik Franjo Tuđman osnovao krizne štabove.

"Budući da se u tom dokumentu razrađuju zadaće, odgovornost i uloga kriznih štabova te prava, obveze i dužnosti njihovih predsjednika, u interesu je suđenja da se s taj dokument deklasificira, kako bih mogao govoriti o sadržaju te odluke i o svojoj ulozi u tom vremenu", rekao je Šeks.

Glasnogovornica Ureda Predsjednika Danja Šilović Karić potvrdila je da je Ured zaprimio Šeksov zahtjev, koji je poslan u zakonom propisanu proceduru deklasifikacije.

Šeks bi na prijedlog obrane trebao svjedočiti o organiziranju obrane u Osijeku 1991. i navodnim odvođenjima i likvidacijama srpskih civila. Naime, Šeks je od lipnja do rujna 1991. u Osijeku bio predsjednik regionalnoga Kriznog stožera, a zatim, nakon njegova ukinuća i Vladin povjerenik.

Njegovo svjedočenje je bilo previđeno za prošli ponedjeljak, ali je rasprava tada odgođena zbog Glavaševe bolesti.