REVANŠ ZA JASENOVAC

U Okučanima Josipović izviždan

01.05.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Ni svečanost 15. obljetnice Bljeska nije prošla bez tzv. odmjeravanja snaga na relaciji Vlada - predsjednik Josipović. Nedavni događaj u Jasenovcu, gdje je Josipović doživio ovacije, a premijerka Kosor zvižduke, imao je svojevrsni revanš na okučanskom terenu. Iako su istodobno u odvojenim vozilima stigli pred općinsku zgradu, malo kome su promakli zvižduci i uzvici 'ua' Josipoviću, a premijerki pljesak. Okučanci kažu da su zvižduke Josipoviću uputili branitelji koji su pristigli organizirano autobusom iz Zagreba, piše Večernji list

Slično se ponovilo na svečanosti na stadionu: premijerka je za svoj govor dobila buran pljesak, početak Josipovićeva obraćanja popraćen je zvižducima iz publike, a završetak tek mlakim pljeskom. Slučajno ili ne, okučanski duel premijerka i predsjednik pokušali su popraviti kraćim susretom nakon svečanosti, da bi potom ipak svatko otišao svojim putem, premijerka u središte Okučana, a Josipović prema izložbi taktičko-tehničkog zbora MORH-a, piše Večernji list.

Počast hrvatskim braniteljima u Okučanima iskazao je cijeli državni vrh. Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u središtu Okučana braniteljima je iskazana zahvalnost na junaštvu u provedbi Bljeska, kojim je u samo 36 sati oslobođeno 500 četvornih kilometara koje je do 1. svibnja 1995. agresor držao pod svojom kontrolom.

'Posebno se klanjam obiteljima 42 hrvatska branitelja, koji su u toj akciji dali svoje živote, i ranjenima, kojih je bilo 162. Bljesak je bio odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokracije agresorskoj politici Slobodana Miloševića i to nikada ne smijemo zaboraviti', rekla je premijerka i dodala da nam je potrebna nova hrabrost jer gospodarsko stanje države traži odlučnost i tu ne smije biti uzmicanja.

Predsjednik Josipović kazao je da je Domovinski rat bio pravedan u okviru međunarodnog prava i da smo punopravna članica NATO-a postali jer smo uspješno oslobodili svoju zemlju i pobjedničku Hrvatsku vojsku transformirali u modernu oružanu silu po svim NATO-ovim standardima.

Josipović je dodao da podržava program Vladinih mjera za gospodarski oporavak.