BUNTOVNIČKI DAN RADA

Prosvjednici Vladi: Znate li kamo nas vodite?

Bionic
Reading

'Ili bolje, ili dolje', poručili su hrvatski sindikati nizom prosvjeda po cijeloj Hrvatskoj koji su, u povodu Praznika rada, počeli u 10 sati. Prosvjedi se održavaju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli, a iza njih stoje Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske, piše Jutzarnji list

Sindikati Vladu posebno upozoravaju na rastuću nezaposlenost koja je u ožujku gotovo dosegla 320 tisuća

Po prvi puta sindikalisti se u Zagrebu neće uputiti u Maksimir, tradicionalno mjesto obilježavanja Praznika rada, nego će prosvjed održati na središnjem zagrebačkom trgu.

Sindikalci nezadovoljni s brojem okupljenih

U Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Zajednička ocjena sindikalnih vođa bila je da je to malo, ali tumačenja su bila različita.

'Nisam zadoovljan odazivom, a razlog tom malom broju vidim u apatiji u koju su ljudi pali jer misle da ništa ne mogu postići, a to ide na ruku političarima i poslodavcima', rekao je Krešimir Sever, prvi čovjek Nezavisnih sindikata Hrvatske.

'Ja sam zadovoljna brojem onih koji su se odazvali jer smo na prosvjed pozvali samo one koji su nezadovoljni. Ovo znači da u Hrvatskoj nema puno takvih', rekla je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

'Ove godine ne želimo slaviti Praznik rada jer za to nemamo razloga. Danas prosvjedujemo po cijeloj Hrvatskoj jer smo nezadovoljni i jer želimo poručiti da vlada napokon počne ispunjavti svoja obećanja', rekao je Sever okupljenima.

Zajednička poruka skupa je bila kako je radnicima dosta nešenja najtežeg tereta teret rata, privatizacije, krize, recesije vanjske zaduženosti, lopovluka i korupcije.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević je posebno istaknuo problem brodogradilišta. Rekao je kako oni više neće trpiti genocid državnog radništva i najavio masovne prosvjede u Zagrebu ukoliko se ne riješi problem brodogradilišta.

'Mi nemamo svojih traktora, ali imamo načina zaustaviti rad ove Vlade', poručio je Dragičević, piše Jutarnji list.

U Rijeci prosvjednici s karanfilima

S riječkog Trga 128. brigade HV danas se ponovno zviždalo, mahalo sindikalnim zastavama i parolama upućenim Vladi. 'Šukeru: Vrati moj kredit! Ja ne mogu s minimalcem!', poručuju ministru financija gladni riječki radnici, dok se oni izrabljeni pitaju 'Gdje su nam plaće?', a oni pak otpušteni traže poštivanje prava na rad.

Nezadovoljstvo građana oživjelo je tako prazničku prvomajsku subotu i u centru Rijeke. Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić vikao je na razglas da financijske krize nema i da nikada nije bilo više novca u svijetu nego sada te da bogati moraju staviti novce na stol, vratiti ono što su pokrali, inače će ih glave to koštati, a premijerki Kosor ponudio je i jedino rješenje za izlaz iz krize.

'Ako želi jahati neka promijeni konja pothitno jer je uzjahala iznemorenu radničku klasu, umirovljenike i mlade. Neka uzjaše bogate, osiguravajuća društva i lopove i onda neka uzme uzde u ruke', poručio joj je. Vlada ne zna što bi sa državom, nastavio je, niti što bi sa morem, poljoprivrednim zemljištem, brodogradnjom, šumama, vodama, autocestama, ona ne zna ništa osim to prodati ili dati u koncesiju da se netko drugi bogati. Strateške grane Hrvatske se, poručio je, ne smiju dati nikome.

Prosvjedovalo tisuću Puljana

Oko tisuću građana okupilo se danas na Narodnom trgu kraj tržnice u Puli kako bi iskazali nezadovoljstvo životnim uvjetima i teškom gospodarskom situaciom.

Potpredsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača prozvao je političare koji su, kako je kazao, 'zemlju doveli u stanje beznađa i bezperspektivnosti' upitavši se pritom koja je njihova odgovornost i kakve će oni snositi posljedice.

'Nisu oni bogom dani vladari, i to ne smiju biti. Nismo mi njihovo vlasništvo da s nama rade što hoće jer su oni tu našom voljom da brinu o budućnosti zemlje', istaknuo je Kutlača dodavši kako bi oni trebali dobiti otkaz a ne radnici. Po njegovim riječima prosvjedi su demokratske stečevine i jedini način korigiranja politike od strane naroda, osim izbora.