PROFECTUSOVA MARINA I GOLF

Hrvatski san u županovim okvirima

30.04.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Projekt Hrvatski san Profectus grupe ipak će, čini se, postati java smještena na predjelu Sestrice Dubrovačkog primorja. Postalo je to jasno nakon radnog sastanka vlasnika Profectusa Vicenca Blagaića i dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića koji se protivio megalomaniji projekta. Blagaić je pred župana donio najnoviji plan projekta, kojem je župan dao zeleno svijetlo

Podsjetimo, Hrvatski san je predstavljen kao megaprojekt vrijedan pet milijardi eura koji obuhvaća izgradnju 15-ak hotela, nautičke marine, golf igrališta, poslovne zone, filmskog studija, športskog centra, muzeja, galerija.

Sve to smješteno na predjelu Sestrice u dubrovačkom primorju.
Nakon što je Blagaić svoj projekt predstavio Vladinim ministrima na Croatia Boat Show u Splitu, oni su ga poškropili svojim blagoslovom.

No, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zauzeo je čvrst stav da ne želi megalomaniju ni novi grad na području Dubrovačkog primorja, pa je na svom daljinskom upravljaču stisnuo pauzu.

Župan se nije slagao s gradnjom na čak 90 hektara, a izjavljivao je da krojenje prostornog plana prvenstveno pripada lokalnoj samoupravi te da neće dopustiti da ga kroje ni mogući investitori, a ni država. Župan je tada isticao da ne želi da se moguća investicija pretvori u preprodaju zemljišta.

Blagaić je stoga došao u Dubrovnik i na radnom sastanku županu Dobroslaviću predstavio najnoviji plan investicije na Sestricama, a koji je prilagođen zahtjevima Županije i Općine koji se nisu slagali s gradnjom na površini od 90 hektara.

Prikazanim planom investitora, Profectus grupe i njezinih tvrtki kćeri, na površini od 45 hektara, otklanjaju se sumnje da se radi o megalomanskoj izgradnji, odnosno urbanom naselju, čemu su se u Općini i Županiji otpočetka protivili, a ovakvom zonom postigla bi se isplativost projekta koji je opterećen velikim ulaganjem u infrastrukturu.

Župan je istaknuo je da je turistička zona jamstvo da Sestrice neće biti zona stanovanja nego zona hotela i turističkog naselja te je dodao da se i kao načelnik Primorja i kao Župan zalagao za turističku namjenu Sestrica, pa je stoga i bio jedan od predvodnika protivljenja gradnji vojne luke na ovom području. Stoga je naglasio da je Županija spremna prihvatiti ovakvu veličinu zone.

Vlasnik Profectus grupe Blagaić izrazio je spremnost odmah krenuti u realizaciju projekta, ističući da zona od 45 hektara zadovoljava uvjete za isplativost projekta. Istaknuo je i da nema mjesta strahu da bi zona na Sestricama mogla biti predmet spekulacija i preprodaje te je ustvrdio da će cijeli projekt provoditi tvrtka Profectus.

Prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana, koji u dijelu koji se odnosi na Sestrice uz turističku zonu obuhvaća marinu nautičkog turizma do 400 vezova i prebacivanje golf grališta s predjela Rudina na Sestrice, uskoro će se naći u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje bi trebalo izdati posljednju suglasnost na njega, nakon čega će ići na raspravu i usvajanje u Županijsku skupštinu. Iako se još mnogo posla treba obaviti, Blagaić je izjavio da se nada skorašnjem postavljanju kamena temeljca.