VRIJEĐANJE MALOLJETNIKA

RTL bi mogao ostati bez koncesije

29.04.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Tportal je nekoliko puta upozorio na to da RTL krši Pravilnik o zaštiti maloljetnika, a nakon gotovo mjesec dana saborski Odbor za obitelj, mladež i šport i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije to je i potvrdio. RTL bi tako mogao ostati bez koncesije

Nakon što je tportal zatražio reakciju od Vijeća za elektroničke medije na vrijeđanje maloljetnika u emisiji 'Hrvatska traži zvijezdu', Vijeće je upozorilo RTL zbog toga. Saborski odbori danas su tu televizijsku kuću prozvali zbog vrijeđanja maloljetnih sudionika showa 'Hrvatska traži zvijezdu' od strane voditelja, zbog emitiranja sadržaja koji sadrži nasilje bez oznake upozorenja.

Na tapeti je i informativni program jer u nekoliko navrata nije zaštićen identitet maloljetne osobe. Na zajedničkoj sjednici dvaju saborskih Odbora predstavljena je postrožena verzija Pravilnika, koja bi na snagu trebala stupiti do sredine svibnja.

Još jedna opomena i ode koncesija

'U ovoj godini RTL je dobio čak tri opomene, a nakon četvrte prijeti mu oduzimanje koncesije i novčane kazne', istaknula je članica Vijeća za elektroničke medije Olga Ramljak. (Hina)


Nova verzija Pravilnika ne dopušta diskriminaciju bilo koje vrste, nalaže zaštitu identiteta maloljetnika zamagljivanjem lica i mijenjanjem tona glasa. Zabranjen je sadržaj koji potiče na nasilje, korištenje duhanskih proizvoda, alkohola i droge, pornografski sadržaj i onaj koji vrijeđa dostojanstvo čovjeka.

'Nadam se da će javnost prihvatiti Pravilnik. Bit će otpora, isticat će se stalno sloboda medija, ali mi moramo misliti o interesima djeteta jer to je najveći interes. Nećemo izbaciti nasilje iz medija, ali ga možemo označiti, ograničiti i tako pomoći roditeljima. Uvjeren sam da možemo nešto napraviti da voditelji emisije 'Hrvatska traži zvijezdu' više ne vrijeđaju tuđu djecu jer tako ne bi vrijeđali ni svoju. To je jedan najstrašniji primjer, čisto iživljavanje, golo nasilje', kazao je predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenad Stazić

Svima onima koji budu prekršili ove stavke prijeti privremeno ili trajno oduzimanje koncesije ili kazna do milijun kuna. Kada je riječ o TV prodaji ili pak nagradnim igrama, pravila su također postrožena. Tako je zabranjeno reklamirati nezdravu hranu, alkohol te poticati kult tijela. Portali na naslovnim stranicama ne smiju objavljivati neprimjerene sadržaje.

Odzvonilo je i masnom zarađivanju na nagradnim igrama, posebice onima u kojima se sudjeluje pozivom na broj 060. Za svaku nagradnu igru potrebno je dobiti suglasnost Vijeća za elektroničke medije ili Ministarstva financija. Onima koji za nagradnu igru zovu broj 060 naplaćivat će se samo ostvareni poziv.